Cultura 29/11/2020

L'espectacle 'Téntol' clou la FIET 2020 a Vilafranca de Bonany

La Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears s'acomiada aquest diumenge del municipi, on ha oferit una completa programació d'arts escèniques durant cinc caps de setmana

Clàudia Darder
3 min
L'espectacle 'Téntol' clou la Fiet 2020 a Vilafranca de Bonany

PalmaTéntol, de la companyia Manipulats, és l'espectacle que tancarà aquesta edició de la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, que va començar dia 30 d'octubre i ha omplit de teatre, música i arts escèniques el municipi de Vilanfranca de Bonany durant cinc caps de setmana. Gràcia Moragues i Mateu Canyelles firmen aquesta peça, que es podrà veure aquest diumenge a les 17 h i les 19.30 h (hi haurà dues funcions). Aquells que tinguin ganes de veure-la, però no puguin desplaçar-se fins al Teatre de Vilafranca, tenen la possibilitat de gaudir-la en streaming a les 19.30 hores.

Aquesta edició de la FIET ha estat molt diferent de les anteriors. La cita, que concentrava totes les seves activitats en un cap de setmana, havia aconseguit reunir al poble més de 18.000 persones. La situació actual, marcada per la pandèmia del covid-19 i les seves consegüents restriccions, ha provocat que la FIET es reinventi per tal de complir amb la seva missió: oferir cultura. Així ho explica el seu organitzador, Jaume Gomila, també president de l'associació Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, que confessa que el mes d'agost no estava gens clar què passaria amb aquesta trobada: "Teníem el programa llest, i les companyies i programadors volien venir, perquè la FIET s'ha convertit en un gran aparador de teatre. En veure que el format havia de canviar perquè les aglomeracions s'havien d'evitar, vam optar per comptar amb companyies mallorquines (n'hi han participat 15 en total). La idea era complir amb l'objectiu de difondre les arts escèniques; per això, oferíem els espectacles en streaming, per als programadors de fora que no podien venir", explica.

Tot i que l'afluència de públic a la fira d'enguany ha estat "testimonial", Gomila assegura que tots els que hi han participat estan molt contents d'haver pogut treballar: "Nosaltres estam contentíssims, i ens consta que les companyies, els tècnics i el públic també. Era important, en moments com aquests, mantenir la flama viva i recordar que hi som i que tenim ganes de fer feina". Així mateix, comenta que el confinament de Manacor ha afectat moltíssim l'afluència de públic de la FIET, ja que és el poble més gran de la zona, situat a molt pocs quilòmetres i ple de gent molt aficionada al teatre: "Hi havia molta gent de Manacor amb reserves que es van haver d'anul·lar".

Tot i el regust agredolç que imposen aquests temps incerts, Gomila comenta que ha estat emocionant veure que la gent estava entusiasmada amb la programació: "Els que venien ens donaven les gràcies per oferir-los l'oportunitat de gaudir del teatre. La FIET és molt especial perquè la majoria d'espectacles són en família, i sabem que hi ha famílies que han vingut a uns quants espectacles. No hi ha dubte que hi ha ganes de teatre i de cultura", diu el Gomila.

Així, haver programat espectacles durant cinc caps de setmana ha estat una manera de reivindicar que "no ens hem de deixar tòrcer ni vèncer". El president de Sa Xerxa considera que "la cultura és essencial i que ho ha de ser cada vegada més", i critica que les autoritats van "molt alerta" a tancar segons quins negocis, però no tenen miraments a l'hora d'anul·lar activitats culturals. "Els ho hem de posar difícil. No ha de ser tan fàcil tancar la cultura quan es compleixen les normatives de prevenció", diu Gomila.

stats