HI VENS O HI VAS?

La Concepción, l’espardenyeria emblemàtica

Són quasi 80 anys d’espardenyes, d’avarques, porqueres, eivissenques, botes patateres, bambes, senalles... De tot i molt

Ho confés: he entrat moltes vegades a l’espardenyeria La Concepción només per ensumar l’espart. A vegades, hi he entrat només per passar gust de veure els colors, un damunt de l’altre, als petits prestatges, un festival. També m’agrada constatar que per aquesta botiga no passa el temps, que continua tan autèntica, tan diversa, tan per a tothom. Sé que no la descobriré a ningú, però m’hi atur una vegada més, i tantes com faci falta, perquè és un dels comerços que mereixen reconeixement, tot i que sigui un petit i humil reconeixement, per emblemàtic, certificat ja com un dels emblemàtics de Palma, un comerç a conservar, un dels que no volem perdre.

Són quasi 80 anys els que té l’espardenyeria La Concepción. Són, concretament, 78 anys els que fa des que, el 1940, va obrir el petit portal al centre de Ciutat, a la part alta del carrer de la Concepció, del qual agafà el nom, en aquell temps en castellà, i això a l’espardenyeria tampoc no ho han canviat. Són 78 anys d’espardenyes d’espart, de les avarques menorquines més autèntiques, també de les de frare que protegeixen el taló. Són 78 anys de porqueres, d’espardenyes eivissenques, de botes patateres, de sabatilles d’anar per casa, més tard de bambes de tot color, de senalles, de detalls de roba de llengües, de lones i lonetes, de pell, de soles de neumàtic, de cosits a mà i a màquina... De tot i molt, per a tots els públics, per a tots els peus i per a tots els gusts. La Concepción és d’aquests comerços que reposen el gènere i el tornen a reposar seguit seguit (m’agrada veure-ho al seu Facebook: un “ja ho hem tornat a dur” constant). I així, hi anam a començament d’estiu per a les espardenyes, o ara que és temps de rebaixes o a l’hivern... No hi ha temporada que no sigui bona... És d’aquí, de tota la vida.

CONCEPCIÓ, 17 (PALMA)

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF