LITERATURA
Cultura 09/05/2017

Qui canta, els seus mals espanta: un nou llibre didàctic basat en les cançons populars

El musicòleg Francesc Vicens presenta 'Cançons per ensenyar i aprendre'

Margalida Mateu
2 min
Portada del llibre 'Cançons per ensenyar i aprendre' del musicòleg Francesc Vicens.

Palma"Després d'un grapat d'anys de sentir mestres faltats de material musical per utilitzar en les etapes d'Infantil i primers cursos de Primària", el musicòleg Francesc Vicens presenta 'Cançons per ensenyar i aprendre', un nou llibre que recull material didàctic musical destinat, sobretot, a mestres d'Educació Infantil i Primària, però útil també per a tothom que estigui interessat en la música tradicional.

La presentació de la publicació és aquest dijous 11 de maig a les 19 hores a la llibreria Drac Màgic. Vicens estarà acompanyat de la mestra de música Teresa Sureda, el també mestre Joan Torrens i Carme Castells, directora de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet.

Al llibre, s'hi inclouen cançons que presenten esquemes corporals ('Peu polidó', 'En Joan petit'), cançons de moixaines i jocs ('Arri tatanet'), objectes quotidians ('Plega't paperet'), progressions numèriques ('La gallina Ponicana'), d'orientació ('Qui la ballarà?'), el calendari festiu ('Per Nadal el porc amb sal', les tonades de Sant Antoni), el medi natural ('Caragol treu banya'), etc.

La cançó constitueix un element indispensable en la presa de contacte de l'infant amb el món que l'envolta. "En aquests moments en els quals els estudis artístics passen per un mal moment, cal posar en relleu l'educació musical en les primeres ensenyances dels infants", recalca el musicòleg.

La nova publicació ofereix una fitxa de cada cançó amb la corresponent partitura i una explicació de la història dels temes. "Alguns dels exemples són curiosos de com s'han popularitzat; és el cas d''El gegant del pi' i 'En Joan petit quan balla', que s'explica a continuació.

Infantilització de la cançó 'En Joan petit quan balla'

'En Joan petit' és un joc de rotllana que consisteix a enumerar de manera acumulativa les parts del cos. Segons recull el llibre, Jaume Ayrats esmenta que antigament era una cançó de gresca que es cantava i ballava amb la finalitat d'exhibir la força, la memòria i la bellesa corporal. Al cap i a la fi, era un exercici de resistència mostrat amb altes dosis d'erotisme, "ben diferent del que és avui dia. Aquest és un exemple del procés d'infantilització d'una cançó que ha esdevingut molt popular", comenta l'autor.

'Cançons per ensenyar i aprendre' ha estat editat per Rafel Dalmau de Barcelona i pertany a la col·lecció Toc de Gralla.

stats