Cultura 06/05/2019

L'escriptora francesa Annie Ernaux, Premi Formentor 2019

El jurat ha fet pública la seva decisió aquest matí al Capitoli romà

Ara Balears
2 min
Annie Ernaux a la 30a Fira del llibre de Brive-la-Gaillarde

PalmaL'escriptora francesa Annie Ernaux ha estat guardonada amb el Premi Formentor 2019 per una obra en què fa un “impecable exercici de veracitat que penetra els més íntims indrets de la consciència”, segons la decisió del jurat, feta pública aquest matí a Roma.

Annie Ernaux (Lillebonne, França, 1940) “està dotada amb les excel·lents qualitats de l'observació i la seva mirada és un impecable exercici de veracitat que penetra els més íntims indrets de la consciència i el revers d'uns esdeveniments aparentment obvis”, segons el veredicte del jurat, llegit en una cerimonia al Capitoli romà. Entre les seves obres, destaquen títols com 'La place', 'La femme gelée' o 'La honte', entre d'altres, i ha rebut nombrosos guardons, entre els quals destaca el Premi de la Llengua Francesa, l'any 2008.

El jurat del Premi, presidit per Basilio Baltasar i integrat, a més, per Elide Pitarello, Marta Rebón, Antonio Colinas i Víctor G. Pin, ha destacat que la “coherència narrativa d'Annie Ernaux, rigorosament sostinguda al llarg de quatre dècades, ha donat forma a la personalitat literària d'una vigorosa veu femenina”.

El procés de cerca i selecció, contrastant criteris, interpretacions i lectures dels membres del jurat, és una deliberació al llarg de sis mesos i aquest any hem pogut trobar-nos amb l'obra d'una integritat fascinant de l'escriptora francesa”, va explicar Baltasar a Efe. Els integrants del jurat –que cada cinc anys és itinerant, igual que el lloc de la decisió del premi–, varen subratllar que l'aportació de l'autora “a la riquesa cultural de la llengua francesa reposa tant en l'ús eficaç del jargó i del 'franc parler', que fa palesos els models expressius modelats en la perifèria de la cultura i el llenguatge literari dipositat en les grans obres del passat”.

A més, varen afegir que “renunciant a complaure les expectatives més afables d'un lector acomodat, Ernaux ha interpel·lat la societat del seu temps amb una cruesa insòlita i difícil de trobar entre els seus contemporanis”. A més, varen destacar que tots els llibres d'Ernaux se situen entre la literatura, les ciències socials i la documentació fotogràfica, i entre ells l'autora “revela sense pudor la condició femenina, comparteix amb el lector la intimitat de la vergonya i reflecteix la desordenada fragmentació de la vivència contemporània”.

Baltasar va reconèixer que hi ha hagut poques dones premiades fins ara, però va dir que “els membres del jurat cerquen l'excel·lència i la qualitat literària de l'obra i a Ernaux li sobren mèrits per ser l'autora d'una obra admirable”.

El Premi Formentor va ser impulsat l'any 1961 per un grup d'editors europeus per reconèixer el treball narratiu d'escriptors que prolonguen l'altra tradició literària europea. En la primera edició varen ser premiats conjuntament Samuel Beckett i Jorge Luis Borges. Altres anys, han estat guardonats autors com Jorge Semprún, Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, Javier Marías, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia, Roberto Calasso i Alberto Manguel.

L'escriptora italiana Dacia Marini, que va rebre el Formentor 1963, va ser una de les invitades a l'acte. A la ceremonia, Baltasar va destacar que el Premi Formentor “manté viu el seu sentit” en el moment actual ja que “va néixer amb plena consciència de responsabilitat europea”. Després de la resolució del premi, la guanyadora rebrà un guardó dotat amb 50.000 euros el proper setembre en ls tradicionals Converses de Formentor, que des de l'any 2008 organitza la Fundació Santillana amb el mecenatge de Simón Barceló.

stats