Les escoles amb l’Any Vinyoli: els guanyadors

L’ARA dóna a conèixer els tres guanyadors del primer certamen de poesia de Sant Jordi, celebrat amb motiu de l’Any Vinyoli. S’ha reconegut el millor treball interactiu, el millor poemari vinyolià i el millor treball d’integració. Aquí teniu totes les propostes guanyadores i també els finalistes

Amb motiu de l’Any Vinyoli, el diari ARA ha organitzat un certamen poètic de Sant Jordi, adreçat a escoles i instituts, al voltant de la figura del poeta. Amb l’objectiu que els estudiants fessin poemes inspirats en versos de Vinyoli, es va decidir premiar els millors llibres col·lectius presentats pels centres educatius. El certamen s’ha dut a terme amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de l’Any Vinyoli, i ha rebut una excel·lent acollida dels centres educatius catalans.

El 10 d’abril es tancava el termini de lliurament de treballs, amb un gran èxit de convocatòria i la participació de centres de tot el territori. Sobre la taula, propostes innovadores, molt treballades i que han suposat la implicació de bona part de l’alumnat de moltes escoles i instituts.

El jurat del certamen de poesia -format per la pedagoga Glòria Bordons, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el comissari de l’Any Vinyoli, Jordi Llavina, el responsable de l’Ara Llegim, Jordi Nopca, el director de l’ARA, Carles Capdevila, i el director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay- no ha tingut una feina fàcil, segons ha explicat el mateix Aragay: “Hem rebut treballs de molta qualitat. Per això hem decidit destacar-ne una dotzena i guardonar-ne tres, el millor treball interactiu, el millor poemari vinyolià i el millor treball d’integració, que reconeix el treball en què l’escola ha participat més orgànicament”.

Els guanyadors

Així, en la primera categoria, la de millor treball interactiu, el premi ha estat per a l’ Institut Jaume I de Salou: “Han tingut la gràcia de sorprendre’ns amb un format ben diferent i innovador. Nosaltres demanàvem un llibre i ens han fet arribar un llibre digital, en suport web. Han sabut llegir l’ADN del nostre diari i és una proposta multiplataforma que inclou poemes, imatges i fins i tot vídeo”, apunta el director adjunt de l’ARA i secretari del jurat.

En l’apartat de millor poemari vinyolià, el jurat ha reconegut la proposta de La Salle de Reus, que ha elaborat dos llibres: 'Realitats, no fum' i 'Inventarem un sol'. “Els alumnes han sabut recollir a la perfecció l’esperit de les poesies de Vinyoli. S’ha fet un treball molt acurat en l’estudi de l’obra vinyoliana, cada poema porta el vers en què s’inspira. Hi ha una presentació molt ben feta i els poemes tenen, en general, un nivell alt”, explica Aragay.

Pel que fa al reconeixement al millor treball d’integració, s’ha guardonat l’ Escola Llar Lluís M. Mestras i Martí d’Olot, ja que, segons apunta Ignasi Aragay, es nota una implicació de tot el centre molt clara: “Han cregut molt en el conjunt i està molt treballat el tema de les il·lustracions, especialment les dels més petits”.

Els 10 treballs seleccionats –els 3 guanyadors i els altres 7 finalistes– es poden veure aquí:

Guanyadors


Finalistes


A més, els tres guardonats podran visitar la redacció del diari i rebran un lot de llibres.

Any Vinyoli

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels poetes de referència en llengua catalana del segle XX. Aquest 2014, coincidint amb el centenari del seu naixement, se celebra l’Any Vinyoli , que es pretén que tingui un marcat caràcter cultural, cívic i participatiu. Els objectius són difondre l’obra i la figura del poeta i impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat. Podeu consultar el programa d’activitats a www.vinyoli.cat.