Cultura
Cultura 21/11/2020

El Govern rectifica el DOGC i les sales de concerts podran reobrir finalment a partir de dilluns

El pla de la desescalada no permet saltar-se el confinament territorial per anar a un acte cultural

Xavi Serra / Elena Freixa
4 min
El Teatre Municipal Ateneu d'Igualada en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de la resolució oficial del pla de desescalada ha provocat aquest dissabte moments de confusió i ràbia en el sector de la música en directe. Si dijous s'anunciava que a partir de dilluns que ve les sales de concerts podrien tornar a obrir, el text del DOGC publicat al migdia ha eliminat aquesta possibilitat i ha posat fre a les expectatives de recuperació del sector musical. Però unes hores més tard el departament d'Interior ha confirmat que les sales de concerts sí que podran obrir i que tot plegat ha sigut un error tècnic de nomenclatura que agrupava les sales de concerts amb les discoteques i bars musicals. Al vespre, finalment, Salut ha fet una esmena a la resolució del DOGC perquè dilluns puguin reobrir també "els locals o establiments amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com a sales de concert", però sense servei de bar. El sector de la música en directe acumula unes pèrdues de 43,5 milions d'euros respecte al 2019 i s'han cancel·lat més de 4.350 concerts cancel·lats.

Abans de conèixer la rectificació, la gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, explicava a l'ARA que confiava, com així ha sigut, que tot plegat fos "un error monumental" que s'esmenés al llarg del dia. "Tothom esperava poder reobrir perquè així es va anunciar i està recollit en declaracions de tot el Govern, des del vicepresident a la consellera Budó i el departament de Cultura –explicava Zapata–. Teníem garantit que obríem i que ho faríem amb el topall de 500 persones. Ara no s'entendria que es fes una represa cultural sense incloure les sales de concerts, perquè això significaria que no se'ns considera un espai de cultura". De les 85 sales associades a l'ASACC, Zapata assegura que prop de 40 pensaven reobrir la setmana que ve. "Per a aquestes sales, moltes de les quals autogestionades i de petit aforament, reobrir aquest dilluns és fonamental per a la seva supervivència".

Les entrades no seran salconduits

El que sí que modifica la resolució publicada al DOGC –si no hi ha nova rectificació, esclar– és el fet que la cultura sigui un motiu justificat per saltar-se el confinament territorial de cap de setmana, tal com es va apuntar d'inici aquesta setmana. Finalment, l'entrada a un esdeveniment cultural no serà un salconduit per trencar el confinament municipal de cap de setmana en el primer tram o el comarcal en el segon tram. Sí que servirà, però, com a justificant per tornar al domicili més tard de les 22 h, quan comença el toc de queda.

Bars i restaurants podran obrir fins a les 21.30 hores sense límit d'aforament a les terrasses

Xàfec, la Xarxa de Festivals de Música de Catalunya, ha reaccionat a la notícia considerant que està "fora de lloc" prohibir de mobilitat els caps de setmana perquè és quan "es concentra la màxima activitat cultural". "Les programacions de teatres i auditoris del nostre país en cap cas poden subsistir només amb espectadors procedents només del municipi en qüestió", diu el comunicat, que augura que la mesura farà que "moltes de les programacions previstes durant les pròximes setmanes s’hagin de suspendre, amb el perjudici evident cap al sector artístic i tècnic".

La notícia és un cop molt dur per a festivals com el Temporada Alta, que rep una part important del seu públic de municipis i comarques adjacents. Sense aquesta excepció, per exemple, el públic de Girona no podrà assistir als actes programats en equipaments de Salt com la videoinstal·lació Personalien, d'Albert Serra, que acull la Factoria Cultural Coma Gros. La impossibilitat de trencar el confinament municipal també posa en qüestió la reobertura d'alguns cinemes de comarques que reben bona part del seu públic dels municipis del seu entorn.

Les entrades d'actes culturals, però, sí que serviran com a justificant per desplaçar-se al domicili tard, encara que ja estigui en vigor el toc de queda. El públic podrà incomplir el confinament horari i tornar a casa més tard de les 22 h, sempre que es pugui demostrar l'assistència amb l'entrada de l'esdeveniment. En el primer tram de la desescalada, que entra en vigor dilluns i durarà dues setmanes, els cinemes, teatres i auditoris podran reobrir amb un aforament limitat al 50%. Pel que fa als museus, biblioteques i sales d'exposicions, continuen oberts però l'aforament s'amplia del 30% al 50%.

Petita modificació a la restauració

El pla de represa que ha publicat el DOGC elimina la limitació per a la restauració que fixava que en la franja de 18 h a 21.30 h només es podia tenir obert per servir sopars, segons el que s'havia dit divendres. Al text final, aquesta limitació desapareix i, per tant, l'horari d'obertura de bars i restaurants serà fins a les 21.30 h sense més especificacions.

Pel que a les activitats extraescolars, les que es facin fora d'horari lectiu, i tant si és a dins com a fora del centre, es podran fer amb un màxim de sis alumnes. Aquesta mesura val també per als centres autoritzats de música i dansa i d'altres que imparteixen ensenyaments no reglats. En el cas de les activitats esportives escolars no competitives que organitzen les escoles, les associacions esportives escolars o les entitats esportives, es poden dur a terme respectant les mesures sanitàries previstes, segons el DOGC. Pel que fa al lleure educatiu, es podran fer a l'aire lliure les activitats i, en interiors, caldrà respectar el màxim de sis persones per grup.

El DOGC ha publicat aquest dissabte el detall de tot el pla de desescalada, que preveu a partir d'aquest dilluns la represa de l'activitat en sectors com ara els bars i restaurants, que podran obrir fins a les 21.30 h i tenir les terrasses al 100% de la capacitat i un 30% d'aforament màxim als interiors.

stats