Música
Cultura 03/05/2018

"Es van fer unes eleccions i el fet que els que van guanyar-les siguin a la presó és una cosa estranyíssima"

Raimon publica 'L'últim recital', un doble CD i DVD amb el concert del 28 de maig del 2017

Xavier Cervantes
3 min
Raimon al Palau de la Música durant la presentació del disc 'L'últim recital'

BarcelonaEl doble CD i DVD 'L'últim recital' (Picap) és el testimoni del concert al Palau de la Música del 28 de maig del 2017 amb què Raimon es va acomiadar dels escenaris. "Hi ha 35 cançons, totes les que es van cantar", ha explicat Raimon aquest dimecres en una roda de premsa precisament al Palau de la Música. L'enregistrament, "molt meditat", inclou també les dues cançons que fins ara no havia publicat a cap disc: 'I nosaltres amb ells' i 'Napolitana per a tu'. El DVD recull l'enregistrament del concert que va fer TV3.

Durant la roda de premsa, Raimon també s'ha referit a la situació política, que considera que ha anat "a pitjor" i que és "complicadíssima". "Es van fer unes eleccions i el fet que els que les van guanyar estiguin a la presó és una cosa estranyíssima. No passa enlloc. O deixes fer les eleccions o no les deixes fer, però si tu fas unes eleccions i després resulta que són dolents perquè han guanyat... Si haguessin perdut no els haurien posat a la presó. És d’aquelles coses que et quedes molt parat, a part que es tracta d'una presó preventiva que és perfectament discutible. I després hi ha hagut errors per la part del procés independentista, que no cal que jo els digui perquè els sabem tots", ha dit Raimon.

"Un sistema d'una hipocresia immensa"

El cantautor de Xàtiva també ha parlat sobre la censura i les condemnes a músics com Valtonyc, Pablo Hasél i Elgio. "Nosaltres teníem un avantatge respecte a ells. Ells sembla que són lliures i escriuen el que volen. Jo també escrivia el que volia, però hi havia uns censors que et deien: «Això es pot publicar, això no es pot publicar». Aquests no. Els deixen publicar i després els foten a la presó. És un sistema si més no d’una hipocresia immensa. O hi ha llibertat d’expressió o no n’hi ha", ha reblat.

"No trobo que sigui una solució deixar dir el que vol cadascú per després posar-lo a la presó segons el que digui. És una bestiesa total. I després la presó preventiva, encara més. Persones que estan allà sis mesos i que encara no els han fet judici, i d’altres que gairebé hi ha sentència i són al carrer. És molt complicat. Estem vivint un moment molt difícil, però no només aquí, també a Europa i als Estats Units, amb un senyor que vol posar més fronteres de les que ja hi ha", ha dit Raimon.

Pel que fa al disc, Raimon ha explicat que en aquest cas "ha reduït els aplaudiments i els parlaments" de l’enregistrament, però que sense en desapareguin. "En el primer que vaig gravar el 1967 al Palau, hi havia més aplaudiments que Raimon", ha recordat. Curiosament, al Palau de la Música ha enregistrat tres discos en directe, un al 1967, un altre al 1997 i finalment el del 2017.

En l’any que ha passat des que es va acomiadar, Raimon diu que "encara no ha tingut temps" d’enyorar els escenaris perquè ha tingut "una allau de vida quotidiana", perquè "passar de la professió de cantant a la de ciutadà comporta moltes coses". Quan va acabar aquells dotze concerts de comiat al Palau de la Música, va tenir una "sensació molt forta": "S’acabava una etapa, la dels 21 als 76 anys, i en començava una altra". Artísticament, Raimon ha tancat la porta als escenaris però no a la possibilitat de publicar noses cançons o llibres. "Tinc moltes coses no acabades, i no sé si les acabaré. Tinc moltes llibretetes escrites, i si trobo que hi alguna cosa que valgui la pena publicar, ho farem. I, sinó, a València hi ha falles... Però un disc, no ho sé, depèn de moltes coses", ha dit Raimon.

stats