TEATRE
Cultura 31/03/2017

Un eixelebrat venedor de navalles narcolèptic, a ‘Narco’

La comèdia d’humor negre s’instal·la avui al teatre Catalina Valls

Margalida Mateu
2 min
Un eixelebrat venedor de navalles narcolèptic, a ‘Narco’

PalmaNarco és la proposta de la companyia T Shock per a aquest dissabte al teatre Catalina Valls de Palma. Els pares d’aquest monòleg d’humor negre són Jeroni Obrador, que n’és l’autor i director, i Serafí Quevedo, intèrpret.

Es conegueren quan el director feia el càsting de l’obra Parasceve de Blai Bonet. Quevedo s’hi va presentar per un personatge que havia d’interpretar un adolescent “i, tot i que sabia des del principi que no servia per a aquell paper”, el càsting va durar més d’una hora i mitja, temps en el qual Obrador li exclamà “tinc un monòleg que, si el vols fer, telefona’m i és per a tu totalment”, destaca Obrador. Així i tot, Quevedo va estar dos anys a telefonar-lo, però Obrador va complir la seva promesa i no va donar el paper a ningú pus. Així fou com arrencà l’aventura de Narco.

L’obra va ser estrenada al setembre del 2015 a la Fira B!, llavors també va estar dins la programació del festival S’illó de Santanyí. Tot seguit, amb un acord amb Trampa Teatre, “vàrem fer tres funcions més a Palma”. Després l’estrenàrem a Binissalem, Felanitx, al Mercat de les Flors de Barcelona, Alacant, Sevilla i férem gira a Colòmbia, on vàrem realitzar cinc actuacions al Festival Internacional de Medellín.

Anècdota

La gira de Colòmbia va suposar “una de les anècdotes de les nostres vides: anar amb un espectacle que es diu Narco a la ciutat de Pablo Escobar, Medellín, i amb un espectacle que res té a veure amb el món del narcotràfic va ser un fet extraordinari”. I és que en realitat Narco narra la història d’un narcolèptic. “Malgrat que a Colòmbia el públic s’havia creat un altre tipus d’expectatives, és un dels llocs on han rigut més”, exclama Obrador.

És una obra escrita pel mateix Obrador arran d’un estudi que va fer el dramaturg sobre ‘somnis versus realitat’, en el qual “vaig estudiar el paral·lelisme entre la tècnica actoral i el món de la psicologia, que sempre m’ha interessat”.

Crítica a l’individualisme actual

Narco tracta sobre una venda de navalles d’Albacete en què els espectadors són els compradors. “És un espectacle d’un castellanoparlant integrat al català que fa la venda en la llengua de Pompeu Fabra a petició de l’empresa. Ara bé, com que el protagonista és narcolèptic, es veu obligat a haver d’amagar la seva malaltia per aconseguir la feina. A través dels somnis, al protagonista li sorgeixen pors, frustracions i fantasies que surten a la llum mitjançant regressions infantils. Així resulta ser una crítica a l’individualisme, a la feina i a una societat que t’abandona a la teva sort.

Serafí Quevedo dona vida a aquest home que “lluita per ser acceptat en una societat en què ser narcolèptic no és tan comú com hom es pot pensar”, assenyala l’intèrpret. Dins la part de la realitat “interactuam molt amb el públic i fins i tot li donam menjar”. La funció a Palma de Narco és avui dissabte, 1 d’abril, a les 20 h al Teatre Municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9). Aquest monòleg de comèdia negra és adreçat a espectadors majors de 13 anys.

stats