Cultura 03/04/2020

Els editors veuen perduts 500.000 euros fins al juny

Els segells de les Illes tenien l’ingrés principal al voltant de Sant Jordi

Cristina Ros
3 min
Els editors veuen perduts 500.000 euros fins al juny

PalmaL’Associació d’Editors de les Illes Balears ha posat xifres a l’aturada que afecta les set editorials que en són membres. Estimen en mig milió d’euros la quantitat que deixaran d’ingressar en venda de llibres entre mitjan mes de març i principi de juny. “Pensam que són vendes que ja no es recuperaran. En acabar l’estat d’alarma, si de cas, tornarà la normalitat en la compra de llibres, però difícilment se’n compraran el doble dels que s’adquirien normalment”, afirma Gracià Sánchez, president de l’AEDI.

Com tot el sector del llibre, les màximes expectatives de l’any estan al voltant de Sant Jordi, des de començament del mes de març, quan comencen a sortir a la venda les novetats per a aquesta celebració, fins a la diada del 23 d’abril. “Sant Jordi no és només un dia per a nosaltres. Els mesos previs acabam les edicions, les impremtes no aturen i tampoc no aturam de distribuir llibres i de fer-ne presentacions. Sant Jordi és el colofó final”, diu Maria Muntaner, de Lleonard Muntaner Editor, qui explica que s’han anul·lat no només Sant Jordi, sinó centenars de presentacions i d’activitats diverses, cadascuna de les quals sol representar una certa venda d’exemplars.

Amb la jornada de Sant Jordi ja anul·lada i, segons expressa la majoria dels editors consultats, amb molts dubtes amb vista a una encara incerta celebració en una altra data -a Catalunya s’ha parlat de Sant Joan-, tampoc no saben què passarà amb la Fira del Llibre, que organitza a Palma el gremi de llibreters entre final de maig i principi de juny. Esperen, això sí, que és pugui celebrar la Setmana del llibre en català de Barcelona, el mes de setembre, en què participen bona part dels editors de les Balears.

Continuïtat de les despeses

“Des que varen tancar les llibreries, els nostres ingressos són nuls, però les despeses les tenim gairebé totes. I les vendes per internet per a la majoria de les editorials de les Illes són insignificants”, remarca Gracià Sánchez, qui, a més de presidir l’AEDI, està al front d’El Gall Editor. En aquest sentit, Pau Vadell, del segell AdiA, confessa que “quasi tots tenim pendent fer llibres digitals. Molts en vàrem fer alguna prova, però com que no funcionava gaire ho vàrem deixar anar”.

A AdiA, que no pertany a l’associació, com a tots i cadascun dels membres de l’AEDI els han quedat un bon nombre de llibres “a punt”: alguns a punt d’entrar a impremta, altres a punt de distribuir a les llibreries i la resta a punt o en plena fase de presentacions. “Hi ha una gran incertesa sobre el que passarà, fins i tot quan es torni a una certa normalitat”, apunta Antoni Guiscafrè, editor de Documenta Balear. “Ara com ara, miram de fer la mínima despesa possible, tot i que bona part no te la pots treure de sobre. En tot cas, no deixam de fer feina, preparant nous projectes”, afirma Miquel Campaner, de l’editorial Ensiola. Els editors són conscients que s’ha de reprogramar. “Ens hem de plantejar si les novetats que teníem previstes per a Sant Jordi han de passar a ser-ho per a la Setmana del llibre en català de Barcelona, i en tot cas haurem de veure si podem editar enguany tot el que teníem previst”, diu Maria Muntaner.

Entre els editors, hi ha una crítica unànime a les institucions. “Esperàvem una ajuda ràpida i efectiva del Govern balear i del Consell, però de moment només expressen bones intencions. D’ajuda no en veim cap. Ens han pagat tot el que quedava pendent de l’any passat i d’enguany, però no hi ha ajuts nous. Hem demanat que es destini una partida a l’adquisició de llibres, com han fet altres comunitats, però de moment no hi ha res d’això”, lamenta el president de l’associació d’editors.

stats