Cultura 21/07/2018

L’edició més internacional del festival PoésArt

Maria Antònia Massanet “la poesia també pot ser divertida i entenedora. No tenc clar si s’han fomentat nous lectors, però sí nous oïdors de poesia”

Maria José Ribas
6 min
Un dels moments de la inauguració del PoésArt, que enguany arriba a la sisena edició, la més internacional.

Artà se sent en vers aquest cap de setmana intens de poesia. La sisena edició del PoésArt, la més internacional, obrí les portes dijous passat amb un èxit d’assitència que ahir continuava.

La cita, organitzada i dirigida per M. Antònia Massanet s’allargarà tot dissabte, en la tercera i definitiva jornada. Mentrestant, els racons més insuals d’Artà es converteixen en escenaris de lectura poètica.

“Ca nostra és com ca vostra”, així donava la benvinguda a la inauguració oficial, Aina Maria Lliteras, en nom de la Fundació Can Caredaix.

La d’enguany és l’edició més internacional del festival en què s’han sentit versos en alemany, anglès, suec, català i castellà.

Massanet va aprofitar el discurs per destacar-ne altres novetats. El festival, per primera vegada, compta amb la participació d’una poetessa valenciana, Teresa Pascual, cosa que consolida els llaços lingüístics amb els altres territoris de parla catalana. A més, estrena una nova localització, el club de la tercera edat, a fi d’apropar també la poesia a la gent gran.

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan Elies Adell, s’expressà emocionat pel fet d’assistir a un acte “que neix amb la voluntat de penetrar el cor de la ciutat i que tots els poetes tinguin el contacte amb la ciutadania”.

Adell va destacar el caràcter multilingüístic de l’esdeveniment, “fer créixer la poesia i la cultura en un lloc tan petit que respira amb un cor global”. No s’oblidà de persones que enguany “no hi són”, com el raper Valtonyc, que sí participà en la darrera edició.

La presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olit, elogià la bona feina de Massanet: “s’han de juntar moltes peces perquè això funcioni. Cal una persona que tingui la idea i el bon criteri, i amb una recepta màgica aconsegueixi que en un festival perifèric hi hagi dues conselleres de Cultura donant-hi suport”.

El batle d’Artà, Manolo Galán, assegurà que “gaudir de la paraula, és com un alè”. A més, defensà que el PoésArt “aconsegueix projectar el nom d’Artà en l’àmbit internacional. Cada vegada la població s’involucra més, i s’apropa la ciutadania a la poesia”.

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, assegurà que tot i “l’anomalia política de Catalunya” -el juliol no sabia si seria diputada- és fidel a totes les edicions. I és que per les sis edicions del festival hi han passat tres conselleres de Cultura, tant a Mallorca, com de Catalunya.

Després d’una setmana molt intensa d’activitats, ahir mateix es va fer un reconeixement a Lluís Sola, de qui es va ressaltar “la importància de la paraula, que ha de donar sentit a les nostres vides, és un pont, una manera d’establir vincles”.

Homenatge a Llompart

Enguany, a més, s’ha retut un homenatge en commemoració al 20è aniversari de la mort de Josep Maria Llompart. Pilar Arnau, comissaria de l’Any Llompart, el va descriure com un home “coratjós i implicat amb el seu país. Castellanoparlant, fill d’una família falangista, intel·lectual polifacètic, assagista, poeta, professor universitari, i defensor de l’ús de la llengua catalana, va ser el millor ambaixador de Mallorca entre els països catalans”. Llompart, influït per la generació del 27, emprà el llenguatge com una eina d’investigació formal, tot i que tingué una obra intermitent i amb constants canvis estètics.

Cada un dels poetes de l’acte va seleccionar un poema de Llompart, que es varen anar recitant als diferents emplaçaments. Amb això es fa una crida a allò que ja es coneix com “llompartejar-se”, és a dir, gaudir la seva poesia i el seu pensament.

La consellera de Cultura del Govern balear, Fanny Tur, de la seva banda, va comentar el valor del maridatge entre “patrimoni, vins i versos”.

L’acte inaugural va concloure amb una copa de cava i un recital de piano a càrrec de Maria Francisca Danús.

Posteriorment, fou el moment de la Batupoètica, un recorregut de recitals per locals del poble orquestrat per la batucada TremolArtà i la presentació del trobador contemporani Ivan Martín.

Al pati d’ArtArtà, hi varen recitar Sebastià Perelló i Maria Cabrera. A prop d’allà, al Cafè Parisién, el públic es va mesclar amb els comensals, i Cäcilia Cartillieri hi va llegir en alemany, idioma que probablement entenia la meitat dels que ja eren al local, tot i que el recital fou traduït per Miquel Mestre.

Al Bar del Club de la Tercera Edat, es varen escoltar els versos de Míriam Reyes i del poeta Pere Perelló, i entre els assistents hi havia diverses generacions que gaudien l’aire condicionat en una nit d’estiu d’altes temperatures. Alhora, al Bar Pessics, Teresa Pascual i Rodolfo Häsler varen fet parella poètica, tot intercalant poesies i invocant veus hermafrodites.

La darrera localització fou a la terrassa del Teatre d’Artà, en què participaren l’algaidina Roser Amills, David Guijosa i Laura Torres, que foren els darrers poetes de la ruta, just abans que començassin els concerts de Lluís Gili i del grup El pèsol feréstec.

Orígens

La idea del festival va sorgir quan Massanet començava a organitzar nombroses activitats de poesia a Barcelona. En una de les visites al seu poble natal, Artà, va fer la presentació de la plagueta El moll de l’os amb algunes de les poetesses participants al documental d’Aina Riera Som Elles. El batle d’aleshores, Jaume Alzamora, es va interessar per l’acte, i va animar Massanet perquè organitzàs més activitats de poesia com aquella a Artà, així com ja ho feia en altres indrets. D’aquí, i amb la intenció de desestacionalitzar la cultura, va sorgir la idea del Poésart.

“Tot i que cada vegada el programa cultural estival és més ric, volia fugir de la idea estanca de pla de sol i platja. Les altes temperatures podien semblar un problema, però això s’ha superat, i molts d’altres problemes. Cada vegada tenim millor programa, més participació i suport i així és com es va consolidant el festival”, ha comentat Massanet.

El tret diferencial del PoésArt en relació amb tots els altres festivals de poesia, és que surt al carrer. Els poetes van a cercar el públic als comerços, bars i restaurants, fan la ruta en cercavila i animació musical dels xeremiers d’Artà. També porta la poesia a indrets insòlits. Així, no és tan estrany sentir recitar en un bar o un restaurant, però sí ho és, fer-ho entre els sacs de pinso d’una cooperativa agrícola, una botiga de roba interior, una sabateria, una tenda de sal, una galeria d’art, etc.

La iniciativa dinamitzadora atrau un nou públic al gènere poètic. Amb un esperit lúdic i festiu la gent es va acostumant al gènere poètic, que és considerat “hostil, que fa por o que no s’entén”, expressa Massanet, “molta gent que ve al festival ens comenta que s’ha sorprès descobrint que la poesia també pot ser divertida i entenedora. No tinc clar si s’han de fomentar nous lectors, però sí nous oïdors de poesia”.

Activitats del festival

Dijous, com a novetat, el festival acollí el recitat Vins i Versos, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana de les Illes Balears, la Fundació Mallorca Literària i l’enòloga i filòloga Bàrbara Mesquida i conduït per Pau Vadell. S’hi van maridar tres vins mallorquins amb les poètiques de Bernat Nadal, Miquel Rayó i Aina Torres.

Avui, dissabte, recorregut per comerços i teatre

Les activitats comencen a les 11 h, amb un recorregut de microrecitals per comerços amb Xeremiers d’Artà i la presentació de M. Antònia Massanet. Entre els poetes, hi podrem trobar Miquel Mestre, Antònia Tur, Carme Sánchez, Cäcilia Cartelleri, Laura Torres i Sebastià Perelló. El recital final i el vermut seran a l’esplanada de Sant Salvador per celebrar que les murades són del poble.

Al PoésArt de nit, al Teatre d’Artà a les 21 h, es farà la clausura del festival amb un espectacle orquestrat pel dramaturg Miquel Mestre. L’entrada és gratuïta, i a tots els assistents se’ls regalarà un llibre amb la biografia dels poetes participants i un recull de la selecció dels poemes que van ser recitats sobre l’escenari del teatre.

Amb nocturnitat i traïdoria n’és la darrera activitat, un micro obert amb música de Som Vinils a la cafeteria Teatre d’Artà a partir de les 23.30 h.

stats