Patrimoni documental
Cultura 17/06/2021

Viatge virtual a l'Imperi Carolingi, quan va néixer Catalunya

Diferents eines interactives conviden a explorar i submergir-se en 5.000 documents del segle VIII al X

2 min
Una imatge de l'aplicació del nou projecte

BarcelonaAl segle VIII els francs van començar a guanyar territori als musulmans: el 751 van conquerir Narbona, el 785 Girona, i el 801 Barcelona. En aquest món dividit entre l'Imperi Carolingi i el califat de Còrdova va néixer la Catalunya Vella i, fins al segle X, es pot resseguir la quotidianitat, les relacions de poder i econòmiques, la repartició de riquesa o els acords matrimonials gràcies als 5.200 documents que han anat aplegant diferents estudiosos de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) l'últim segle, des del 1926 fins al 2021. Tots aquests manuscrits i còpies, que es van localitzar en arxius europeus i nord-americans, eren a Catalunya carolíngia (IEC), formada per vuit toms de divuit volums, i ara s'han abocat a la xarxa per fer-los accessibles a tot tipus de públic. El projecte, titulat CatCar, utilitzarà la informació de la base de dades per fer un joc didàctic i una aplicació mòbil amb itineraris. "Són documents de papes, emperadors, reis, bisbes, preveres, monges i monjos, propietats immobiliàries, pagesos, esclaus... Hi ha més de 2.000 dones esmentades la història de les quals s'hauria de recuperar", diu Aymat Catafau, de la Universitat de Perpinyà Via Domícia.

El joc didàctic serà una experiència immersiva multimèdia, a partir de la realitat augmentada, elements tridimensionals i artefactes d'il·lusió òptica. Així, a través de la pantalla, qui ho vulgui podrà entrar a diferents espais medievals d'una època convulsa en què sovintejaven les ràtzies i plantar-se a un scriptorium per descobrir com era la vida dels monjos o com s'escrivien els documents; participar en una compra de terres; entrar en un molí i conèixer la vida de pagès, o veure com es feien els testaments. En la immensa massa documental que ha anat estudiant l'IEC hi ha 10.000 llocs descrits i geolocalitzats i, amb l'aplicació mòbil, aquest estiu, es podran fer vuit rutes situades a l’Albera, Barcelona, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Vic/Roda de Ter. La proposta consisteix en visitar indrets on encara hi ha vestigis carolingis i fer-ho en clau de gimcana, resolent proves i enigmes. L'experiència immersiva serà una realitat el maig del 2022 en dos museus: al Museu de l'Esquerda de Roda de Ter i al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà.

El projecte ha comptat amb sis socis: l'Institut d’Estudis Catalans –que el lidera–, l'Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), la Universitat de Barcelona (UB), l'Arxiu Departamental dels Pirineus Orientals del Consell Departamental dels Pirineus Orientals (CD66), la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD) i la Universitat de Lleida (UdL) com a membre associat. Té un pressupost de 713.278 euros i ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

stats