CINEMA

El documental històric i de recerca 'Espies en l'arena' es preestrena a Palma

Coproduït per TVE, IB3, Quindrop i DACSA, narra uns fets de la història d'Espanya que gairebé no havien estat investigats fins ara

El documental històric d'espionatge sobre fets que van tenir lloc durant la II Guerra Mundial, ' Espies en l'arena. Objectiu Espanya', dirigit per Pablo Azorín i Marta Hierro, es preestrena aquest dijous, 1 de desembre, a les 19.30 h a la sala 2 del CineCiutat de Palma.

La peça audiovisual arriba a Palma després d'haver-se preestrenat al Cine Doré de Madrid de la Filmoteca Espanyola, al Museu d'Art Contemporani d'Alacant i a la Filmoteca de València.

El documental, coproduït per TVE, IB3, Quindrop i DACSA, narra uns fets de la història d'Espanya que gairebé no havien estat investigats fins ara. L'any 1943, un grup de republicans espanyols exiliats al nord d'Àfrica és reclutat per l'Office of Strategic Services, predecessora de la CIA, amb la col·laboració del Partit Comunista d'Espanya. Poc després, desembarca clandestinament a les costes d'Andalusia per preparar el terreny amb vista a una invasió aliada d'Espanya, coneguda com a operació Backbone.

El documental –que mescla animació, imatge real i d'arxiu– revela la història completa d'aquest tràgic succés i creua per primera vegada fonts documentals nord-americanes i espanyoles.

L' equip de recerca d''Espies en l'arena' ha localitzat els familiars d'alguns dels participants en aquesta operació clandestina i ha accedit al sumari judicial dels detinguts el 1944 (custodiat a l'Arxiu General i Històric de Defensa); a documents i imatges inèdites d'Espanya de l'any 1943 procedents del National Archives and Records Administration dels Estats Units, i documents inèdits de l'Arxiu Històric del Partit Comunista d'Espanya i dels Arxius Britànics. D'aquesta manera, l'equip ha pogut contrastar la documentació per formar un relat rigorós i emocionant.

La preestrena d''Espies en l'arena. Objectiu Espanya' serà conduït pel documentalista Cesc Mulet i hi assistiran els directors, productors i l'equip que l'ha fet possible.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF