L'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic dimiteix en bloc després de la renúncia de Magda Puyo

La Diputació paralitza la convocatòria oberta per renovar la direcció, a la qual s'havia presentat Puyo

3 min
Inscripció de "Responsabilitzeu-vos" a la façana de l'Institut del Teatre aquest divendres

BarcelonaAquest divendres a primera hora del matí Magda Puyo ha presentat la dimissió com a directora general de l'Institut del Teatre (IT) arran dels casos d'assetjament sexual i abús de poder destapats diumenge per l'ARA. "Assumeixo plenament la meva responsabilitat en no haver sabut trobar, tot i haver-ho intentat, les eines eficaces per deslliurar l’Institut de comportaments abusius i autoritaris. Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes a tots aquells i aquelles alumnes que s’hagin sentit oblidades per nosaltres", ha dit en un comunicat. La seva dimissió ha estat acceptada per la Diputació de Barcelona, òrgan del qual depèn l'Institut del Teatre.

Hores després, al migdia, ha sigut tot l'equip directiu de l'Escola Superior d'Art Dramàtic –una de les escoles que formen l'IT– el que ha dimitit en bloc. En concret renuncien a la pròrroga del seu mandat perquè es pugui iniciar ràpidament el relleu en la direcció del centre. La renúncia és conseqüència de la decisió de Puyo: "Ens sentim totalment identificats amb el seu projecte, un projecte en el qual seguim creient però que, malauradament, s’ha vist interromput. Ho trobem trist i injust". I afegeixen: "Voldríem que la nostra decisió s’interpretés com un gest de reparació cap a l’alumnat, especialment respecte d’aquelles persones que han estat víctimes d’abusos". "Reiterem les nostres disculpes per no haver sabut trobar les eines necessàries per eliminar actituds que atempten contra els drets fonamentals de les persones", conclouen, en una carta signada per la directora, Montse Vellvehí; el subdirector, Andreu Raich; el cap d'interpretació, Raimon Molins; el cap de direcció i dramatúrgia, Carles Fernández; la cap d'escenografia, Bibiana Puigdefàbregas, i Montse Figueras.

Renovació de la direcció

Puyo ha sigut la directora de l'Institut del Teatre els últims cinc anys. Abans de ser la primera dona al capdavant de la institució va ser professora de direcció i interpretació des de l'any 1996 i coordinadora acadèmica del 2009 al 2011. Aquest any s'acabava el seu mandat, de manera que s'obria de nou el procés de renovació de la direcció. La Diputació ha informat a l'ARA que en aquests moments s'atura la convocatòria per escollir una nova direcció, a la qual s'havien presentat dues candidatures, una de les quals era la de Magda Puyo, que en una entrevista a TV3 havia dit fa dos dies que no pensava dimitir sinó que defensaria el seu projecte. L'altra candidata a la direcció era la professora de veu Anna Estrada. Després de la dimissió de Puyo, la Diputació està estudiant com procedirà. Una proposta és buscar una direcció itinerant, per a la qual cosa ja s'hauria parlat amb alguns candidats.

Aquest divendres al matí els estudiants de l'institut del Teatre han tornat a convocar una assemblea a les portes del centre, com han fet cada dia d'aquesta setmana. Després de la manifestació d'ahir pel centre de Barcelona, els alumnes havien convocat una vaga el dilluns dia 1 per denunciar els abusos i els assetjaments (i per la qual es demanava la dimissió de Puyo i de tot l'equip directiu de l'IT i l'ESAD). Aquest divendres han decidit ampliar-la a la resta d'escoles d'arts escèniques i a la resta del sector.

Inscripció a la façana de l'IT

Nova denúncia col·lectiva

La mobilització també continua a les xarxes. Una vuitantena d'estudiants ja han signat una carta virtual que arribarà a la direcció de l'Institut del Teatre en què es denuncien maltractaments i abús de poder per part de dues professores, G.R. i T.B., aquesta última ja jubilada. En aquests casos es tracta de maltractament, menysteniment, humiliacions públiques i manipulació, entre altres males pràctiques docents. Els signants n'han estat víctimes o testimonis i afirmen que aquestes actuacions, a banda de quadres d'ansietat, por, vergonya i divisions internes, van tenir efectes en la salut mental, curricular i laboral de diverses persones. Els alumnes volen aconseguir una reparació personal i institucional. Si es registra a l'escola, aquesta seria la tercera instància que arribaria a la direcció de l'Institut. Dilluns es va presentar la primera contra Joan Ollé per part de set alumnes. L'ARA també va tenir coneixement d'una segona instància enviada per una exalumna.

A més de la comissió interna creada arran de la crisi, i d'haver apartat de la docència Joan Ollé, dijous el Síndic de Greuges va fer públic que investigarà els casos d'assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic a l'Institut del Teatre. Davant de les denúncies dels alumnes per l'actuació d'alguns docents, entre els quals Ollé, el Síndic va decidir obrir una actuació d'ofici i va reclamat informació a la Diputació de Barcelona, com a titular del centre, i al Consorci d'Educació de Barcelona. D'altra banda, també ahir la Diputació de Barcelona va anunciar que es presentaria com a acusació particular en cas que hi hagi denúncia oficial i s'obri judici.

stats