PATRIMONI
Cultura 03/11/2011

La directora de la Biblioteca de Catalunya serà rellevada

Sílvia Marimon
2 min
Des del 2004 Lamarca és la directora de la Biblioteca.

Barcelona.La conselleria de Cultura prepara el relleu de Dolors Lamarca (Granollers, 1943), que ha estat al capdavant de la Biblioteca Nacional de Catalunya des del 2004. Segons fonts del departament que dirigeix Ferran Mascarell, no hi ha encara una data per al canvi de direcció i es compta amb Lamarca per seguir vinculada d'alguna manera a la institució. La conselleria de Cultura desitja fer canvis i vol que el substitut o substituta de la directora de la Biblioteca engegui, els propers anys, un ambiciós projecte de renovació.

Lamarca, que sempre ha hagut de fer mans i mànigues per ajustar-se a un pressupost exigu, ha fet una important tasca al capdavant de la Biblioteca. Lluny de convertir la màxima institució bibliogràfica del país -que conserva prop de tres milions de documents en suports diversos- en un museu, ha treballat per modernitzar-la i fer-la accessible. El gener del 2007 va signar un acord amb Google per a la digitalització dels seus fons en domini públic. En aquesta línia, Lamarca tenia l'ambició d'arribar abans del 2015 a un 10% dels fons originals de la biblioteca digitalitzats. La directora sortint també ha treballat per evitar la dispersió del patrimoni. Aquest any la Biblioteca ha rebut, entre d'altres, els llegats de la il·lustradora Roser Capdevila i del dramaturg i escriptor Josep Maria Benet i Jornet.

Destitució polèmica

Lamarca ha dedicat gairebé tota la seva vida professional a la gestió bibliotecària. Va ser cap del servei de biblioteques i patrimoni bibliogràfic de la Generalitat del 1980 al 1983, en el primer mandat de Jordi Pujol. Però es va veure obligada a dimitir, perquè se la va considerar responsable de la desaparició d'una fotografia del rei i d'un crucifix de la biblioteca de les Borges Blanques. La seva destitució va originar una gran polèmica i molts dels seus col·laboradors es van solidaritzar amb ella.

stats