Cultura 01/03/2012

El nou director del Picasso aposta pel continuisme

El museòleg equatorià Bernardo Laniado-Romero va guanyar el concurs convocat per dirigir el Picasso de Barcelona. En la seva presentació ha promès continuïtat respecte a la gestió de Pepe Serra.

Antoni Ribas Tur
2 min
Laniado-Romero va treballar al Metropolitan i al Centro Nacional de Exposiciones espanyol.

BARCELONA. El Museu Picasso de Barcelona, el més antic dels centres monogràfics dedicats a l'artista malagueny -el 2013 complirà 50 anys-, comença aquests mesos una nova etapa en tots els sentits. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, van presentar ahir oficialment al Saló de la Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona el successor de Pepe Serra.

Bernardo Laniado-Romero, un museòleg equatorià i exdirector del Museu Picasso de Màlaga, va afirmar que afrontarà els reptes de futur amb una gestió continuista respecte als seus predecessors. Va assegurar, també, després de lloar la tasca de Maite Ocaña i Serra, que hi haurà novetats, però les farà públiques després de reunir-se amb els integrants de l'equip del museu i conèixer amb més profunditat el funcionament de la casa: "Hi haurà continuïtat amb alguns punts nous, però el que és bo no s'ha de descartar, sinó que s'ha d'enfortir", va dir.

Laniado-Romero concep els museus com una "part íntegra" de la ciutat on són i vetllarà perquè el Museu Picasso de Barcelona respongui a les necessitats dels diversos públics que el visiten. Des de Ciutat Vella fins al panorama internacional i des de les persones en risc d'exclusió social i amb discapacitats fins als turistes, Laniado-Romero vol que la relació del centre amb la ciutat sigui "absolutament unida, entregada, amb una relació intrínseca amb cadascun dels grups que formen la societat barcelonina", va detallar.

Les noves tecnologies i la col·lecció permanent, que ja reflecteix l'estima que Picasso va tenir per Barcelona, seran les eines claus en aquesta etapa. El nou director, format a l'Institut de Belles Art de la Universitat de Nova York, va anunciar que vol fer de la web de la institució una extensió orgànica de les sales d'exposició. Respecte a la reordenació de la col·lecció permanent que va fer Serra, va dir que la troba "estupenda", però que creu que ha de ser "flexible".

El Museu Picasso de Barcelona és l'únic que va ser creat mentre l'artista vivia. Bona part de les 3.800 obres que atresora les va donar el mateix Picasso. En els últims 30 anys, gràcies a la gestió de Maite Ocaña (que el va dirigir entre el 1983 i el 2006) i de Pepe Serra (que va estar-ne al capdavant des del 2006 fins al novembre), s'ha convertit en un referent picassià internacional. A més, ha buscat noves vies de connexió amb la societat local amb l'increment dels programes públics i l'ús intensiu de les noves tecnologies i les xarxes socials.

El 2010 la posada en funcionament del Centre de Coneixement i Recerca va suposar un salt qualitatiu en l'objectiu del museu de convertir-se en un generador de nous discursos a l'entorn de l'obra de Picasso. I, per últim, entre el juny i el juliol començarà una nova vida quan es converteixi en una fundació pública. La major autonomia jurídica respecte a l'Ajuntament de Barcelona de què disposarà permetrà captar més recursos i reconèixer, amb el patronat, les persones que durant aquests anys han donat suport al museu.

stats