Cultura 24/11/2020

La direcció del Principal de Palma creu que el forat de 130.000 euros es deu a una mala praxi

Aquest desquadrament de comptes, que es limita als exercicis anteriors al 2016, es va detectar el 2018

Clàudia Darder
2 min
El teatre Principal en una imatge d'arxiu.

PalmaLa direcció del teatre Principal de Palma va detectar l'any 2018 -en aquell moment, Carlos Forteza i Mònica Pérez hi estaven al capdavant- que no quadraven els comptes de la institució. Per això, varen aturar la comptabilitat de l'espai i varen encarregar una auditoria externa al Consell de Mallorca. El resultat de l'estudi va ser que faltaven per justificar 130.000 euros, tal com ha informat aquest dimarts el diari Última Hora. El que ha pogut saber l'ARA Balears és que aquests diners sense justificar es varen acumular entre l'any 2002 i el 2016. Els responsables del teatre d'aquell moment varen informar de seguida la Sindicatura de Comptes; el cas va passar després a mans del Tribunal de Comptes. Va ser el mateix teatre qui va notificar aquest desquadrament.

Fonts de Cultura del Consell de Mallorca asseguren que l'equip que va entrar nou el 2018 va conèixer tot d'una aquesta falta de coherència entre els números del teatre. Els fets també es varen comunicar a Josep Ramon Cerdà, que una de les primeres coses que va fer en assumir el càrrec de director del Principal va ser respondre a la petició del Tribunal de Comptes.

L'equip actual del teatre ha posat a disposició del tribunal tota la documentació que se'ls ha sol·licitat. Creuen que aquesta falta de justificació de 130.000 euros es deu a una mala praxi reiterada. No pensen que algú s'hagi quedat els doblers, sinó que no s'han justificat.

Els doblers s'han anat acumulant des de l'any 2002, un moment en què no hi havia venda electrònica i les "pràctiques comptables eren poc acurades", diuen fonts del Principal. "És possible que els diners de taquilla, que eren totalment en metàl·lic, fossin utilitzats per pagar coses abans de tancar comptes. Potser anaven al banc cada dues o tres setmanes", assenyalen.

Des del teatre indiquen que ara és gairebé impossible que això passi, ja que la majoria de moviments econòmics es fan en línia i tot queda registrat.

stats