NOVETATS CINEMATOGRÀFIQUES
Cultura 08/05/2011

I després de 'Pa negre', què?

Xavi Serra
3 min
I després de 'Pa negre', què?

Un cop exhaurit el cava i acabades les celebracions per l'èxit de Pa negre , és inevitable preguntar-se si es podrà mantenir la bona ratxa del cinema català. Es tornarà a repetir una alineació de qualitat i comercialitat com la de la collita del 2010? Hi haurà relleu per a l'èxit internacional de Buried o la bona acollida de La mosquitera i Elisa K ?

D'entrada, les primeres propostes tenen accent nord-americà i portuguès. Dimecres, dos dies abans de l'estrena comercial, es presentarà a Cannes Midnight in Paris , un nou film de Woody Allen finançat per Mediapro, la productora de Jaume Roures; el 20 de maig s'estrena El extraño caso de Angélica , l'última obra de l'incombustible Manoel de Oliveira, produïda per Lluís Miñarro, i al juliol arribarà Blackthorn , un western de producció catalana i repartiment internacional dirigit per Mateo Gil que també es distribuirà als Estats Units a través de Magnolia Pictures. La internacionalització de la indústria catalana es tradueix també en rodatges de grans ambicions comercials a Catalunya, com ara el de Red lights , el nou projecte de Rodrigo Cortés després de Buried , amb Robert De Niro i Sigourney Weaver i de més de 13 milions de pressupost, i 11-11-11 , de Darren Lynn Bousman, factòtum de bona part del títols de la saga Saw .

Torna Jaume Balagueró

Davant del luxe i el desplegament de recursos, contrasta una producció humil com Catalunya über alles! , el primer projecte de la productora Segarra Films, un exemple de cinema directe i urgent que denuncia a través de tres històries independents (però relacionades) la intolerància a la Catalunya interior. La dirigeix Ramon Térmens ( Joves, Negre Buenos Aires ) i la protagonitzen Gonzalo Cunill, Joel Joan i Babou Cham, respectivament expresidiari, empresari d'èxit i cobrador del frac d'origen subsaharià.

Un dels títols més esperats del 2011 és Mientras duermes, en què Jaume Balagueró abandona la brutalitat de [REC] per tornar-se a moure en el territori del thriller i el suspens. Amb Luis Tosar i Marta Etura, el nou projecte del director de Darkness explica la història del porter d'un edifici d'apartaments que estudia les vides i els secrets dels inquilins i d'amagat exerceix la seva influència per fer-los desgraciats. Per la seva part, Paco Plaza continua la saga que va iniciar amb Balagueró i aquests dies filma en solitari [REC]3 Génesis, un pròleg als fets del primer capítol de la saga.

El fantàstic català

Bigas Luna continua preparant el projecte de Segon origen , una adaptació del Mecanoscrit del segon origen , de Manuel de Pedrolo, que es rodarà en 3D amb un pressupost de més de 9 milions d'euros i que amb seguretat serà un dels títols més esperats del 2012. Tot i que el finançament del projecte no està tancat, està previst que la preproducció comenci aquest estiu. Del càsting dels protagonistes, Alba i Dídac, encara no n'hi ha notícies.

I seguint amb el gènere fantàstic, a la tardor s'estrenarà Eva , de Kike Maíllo, un projecte de l'Escac i Telecinco que es postula com una de les grans pel·lícules del 2011. Es tracta d'un conte futurista en què Daniel Brühl interpreta un enginyer cibernètic amb l'encàrrec de crear un nen robot. El teaser del film, que fa mesos que volta per la xarxa, l'assenyala com un film que s'haurà de tenir en compte, amb efectes especials i una ambició narrativa que inauguren una via quasi inèdita en el cinema català.

stats