Cultura 30/06/2018

La deriva del Centre d’Art i Creació

M. J. Ribas
2 min
La deriva del Centre d’Art i Creació

PalmaEl Centre d’Art i Creació va tenir la seva primera seu al Quarter d’Intendència de Palma, situat al carrer dels Socors, el que ara és Palma Activa. El denominat Centre de Recursos de Creació Contemporània (CRCC) va estar en funcionament del 2009 al 2011 i era un espai municipal gestionat per concurs per Tres Serveis Culturals. En aquesta primera etapa treballaren en xarxa amb el projecte de residències de Sant Jeroni, que coordinaren Pau Waelder i Fernando Gómez de la Cuesta.

El següent destí del Centre de Creació va ser les Voltes, segons Fernando Gilet, en aquell moment conseller de Cultura de Cort, per optimitzar immobles. Va ser la seva darrera seu física, i tampoc no va durar molt, del 2012 al 2016. El primer any va ser gestionat per La Caja Blanca, i del 2014 al 2016, de nou, per Tres Serveis Culturals.

Durant aquests anys, artistes i col·lectius varen poder fer ús dels espais i mitjans i fer formacions. A més, varen poder dur a terme projectes amb el suport d’ajuts a la producció i la mobilitat. Però, com qualsevol projecte nou, necessità un temps prudencial per consolidar-se i agafar forma.

Cogestió

El passat 2017 el model va canviar, i un nou CAC Ses Voltes es projectà en format de cogestió. La Fundació Palma Espai d’Art va obrir la convocatòria per a projectes de creació.

Amb aquest format híbrid l’Ajuntament gestionaria l’espai i el manteniment bàsic, i els artistes, la seva residència i producció. Es varen destinar 15.000 euros a la convocatòria, que varen repartir entre els tres projectes guanyadors, d’entre els 29 que es varen presentar.

El concepte era molt bo, però la realitat va ser que durant un any l’espai de creació de les Voltes es va convertir en un espai majoritàriament en desús, excepte els dies de la presentació pública dels projectes guanyadors.

Primeres jornades

El mes de novembre, per trobar un model de cogestió entre l’administració i els agents culturals, es va convidar representants d’altres centres amb funcionaments similars. Dos dies de presentacions i tallers amb Paca Blanco, d’Intermediae de Madrid; Jordi Ribas, mediador cultural de Barcelona, i Diego Garulo i Javier Tobías, de l’Harinera de Zaragoza. Durant aquestes jornades, diferents agents culturals de Palma varen debatre sobre les necessitats de la ciutadania i les possibles formes de creació i gestió.

L’any acabava i semblava que s’havia de gastar el pressupost amb unes jornades. Dies abans, apareixia a premsa que les Voltes ja tenia un altre futur, el Museu Marítim, que compta amb 250.000 euros del Consell i 75.000 de la Conselleria de Cultura i recentment ha obert la convocatòria per trobar director. L’antiga presó de Palma aspira a ser el nou destí del CAC. Durant les obres l’espai Rentadors és el lloc de trobada, i el CAC continua a la deriva.

stats