Cultura 09/02/2016

Concentracions a Barcelona i Lleida per demanar la llibertat dels titellaires empresonats

ADETCA, UNIMA i el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent de Catalunya se solidaritzen amb Títeres desde Abajo

Carles Algué
2 min
Concentrades davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida per demanar la llibertat dels titellaires / ACN

BarcelonaLa Conselleria de Cultura de Barcelona ha estat l'escenari aquest dimarts al migdia d'una concentració per demanar la llibertat dels dos titellaires empresonats a Madrid el passat 5 de febrer. Unes 150 persones s'han reunit al voltant de la pancarta "Llibertat Raúl i Alfonso, la censura és terrorisme" i s'ha llegit un manifest per rebutjar la criminalització política que han patit: "El que hauria de ser delicte és privar l'ésser humà de llibertat d'expressió". L'acte ha mantingut un to pacífic en tot moment i s'han cridat consignes com "Llibertat d'expressió, Llei Mordassa no!" i "Sense cultura, això és una dictadura!".

A la mateixa hora, hi ha hagut una altra concentració a Lleida, convocada per una vintena de companyies i professionals del teatre de la zona. Alguns assistents han portat titelles com a mostra de suport als empresonats. La propera concentració en defensa dels titellaires serà aquest dimecres a les 19.30 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

"Llibertat immediata i sense càrrecs"

Dins el sector cultural, la companyia Títeres desde Abajo ha rebut el suport de diversos col·lectius. L'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) exigeix en un comunicat que "aquest accident cultural sigui tractat amb equanimitat, analitzat amb justícia" i que les acusacions "afectin directament als autèntics responsables". Segons ells, l'error va ser de programació i, per tant, sol·liciten "la llibertat immediata i sense càrrecs" dels artistes empresonats.

La Unió Internacional de la Titella (UNIMA) s'ha sumat a la petició de llibertat i asseguren que l'error de programació "no justifica la tergiversació a la qual s'ha sotmès l'argument de l'obra, convertint la sàtira política en enaltiment del terrorisme". En aquest sentit, expliquen que en el llenguatge dels titelles s'usa l'exageració i "es transgredeix qualsevol norma ètica i moral". A més, les "suposades barbaritats" que s'expliquen a 'La bruja y Don Cristóbal' "estan extretes de la tradició dels titelles europeus i occidentals".

Sota el títol 'Quan la llibertat d'expressió desapareix, la democràcia es desdibuixa', el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent de Catalunya també ha emès un comunicat de solidaritat amb els titellaires. Segons ells, "és del tot inadmissible que l'opinió d'uns espectadors que fan una lectura ideològica esbiaixada dels discursos dels artistes pugui ser motiu de la seva detenció i empresonament".

I des del teatre públic també hi ha hagut mostres de suport. El director del TNC, Xavier Albertí, va defensar els titellaires durant la presentació d''El professor Bernhadi', que estrenarà aquest dimecres a la Sala Gran. "Tenen la responsabilitat de posar el dit a totes les nafres, i vull entendre que darrere l'ofici d'aquests titellaires no hi havia cap altra voluntat que la de millorar la consciència ideològica dels ciutadans", va afirmar Albertí.

stats