Un viatge per l'alegria musical del Brasil al Teatre Principal

Una Andrea Motis més vibrant i captivadora que mai fa posar dret el públic de Palma

Mentre el nombrós públic anava omplint totes i cadascuna de les butaques del teatre –feia hores que s'havia penjat el cartell d'“entrades esgotades”–, entre bastidors hi havia nervis; molts somriures de complicitat però també nervis. Després de la seva estrena a Barcelona, aquesta era tan sols la segona vegada que els deu músics es reunien damunt un escenari per presentar en directe aquest nou projecte. Tanmateix, amb la primera nota, els nervis ja van donar pas a una emoció ‘in crescendo’ durant les gairebé dues hores de concert.

Andrea  Motis  va descobrir davant el públic mallorquí ‘Do  outro  costat do blau’, la creació més personal i ambiciosa de la seva carrera, envoltada pels mateixos lleials músics que l'acompanyen habitualment –el  contrabaixista  Joan Chamorro, el pianista Ignasi  Terraza , el bateria Esteve Pi i el guitarrista Josep Traver–, als quals es van sumar el  pandeiro  i el  cavaquinho  dels instrumentistes brasilers Sergio  Krakowski  i Fernando del Papa, la guitarra de 7 cordes de Mathieu ‘ Tétéu’   Guillemant , el clarinet i  saxo  de Gabriel  Amargant  i el violí de  Christoph   Mallinger .

En la interpretació en directe es noten els anys d'aprenentatge, els quilòmetres de carretera recorreguts en gires internacionals i grans festivals, la dedicació i l'afecte posats sobre un projecte que, segons explica la mateixa Andrea, ha anat coent a foc lent i amb el qual explora nous territoris lligats a les seves arrels mediterrànies, innovant en orquestració i ritmes fora de la senda del jazz tradicional.

Amb un exquisit gust, Motis  ha seleccionat per a aquest repertori sublims cançons brasileres compostes per gegants de la samba i algunes d'autors menys coneguts en una immersió total en els ritmes i els sons del Brasil. També van sonar precioses i delicades composicions originals, com la seva entremaliada samba ‘Brisa’ i ‘ Sensa   Pressa’ , una esplèndida balada, a més d'una genial interpretació de ‘ Mediterráneo’ , l'himne del gran Joan Manuel Serrat, que va arrencar un gran aplaudiment del públic.

El gran t eatre  Principal de Palma va quedar petit davant una esplèndida Andrea  Motis  que s'ha fet gran. Ja sigui amb la veu o amb la trompeta, Andrea ha guanyat maduresa, profunditat, subtilesa, precisió i sobretot emoció, i demostra una expressió d'autèntica emancipació creativa sense perdre la frescor i l'espontaneïtat pròpies de la seva jove edat.

Un concert deliciós i triomfal que inaugura el programa de la quarta edició de l' Alternatilla  Jazz Festival.

Aquest divendres, 22 de novembre, serà el torn de Ricardo Toscano Quartet, que tocarà a la Fàbrica Ramis d'Inca i acostarà el Jazz portugués al públic mallorquí.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF