LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 30/09/2014

Arrancam l'octubre dansant!

I vosaltres, què recomanau? Explicau-nos els actes interessants que es fan avui o els propers dies a info@arabalears.cat

4 min

II Festival de Videodansa / Dansa

Pati del Casal Solleric (Palma) / 19 h

gfdgdg

La nova edició del Festival de Videodansa mostrarà aquesta expressió artística i enguany es dedicarà a presentar obres de creadors procedents del Japó o obres que exemplifiquin aspectes relacionats amb la tradició de la dansa japonesa, coincidint amb la celebració del quart centenari de les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Japó.

Comissaria el festival Ágota Harmati amb artistes mallorquins i internacionals del Japó, Suècia, Itàlia, Nova Zelanda i Nova York. Hi haurà vuit vídeos d'entre 3 i 10 minuts de durada i la projecció d'un documental d'una hora aproximadament.

II Cicle de Cultura Popular / Música tradicional

Sala Gran del Teatre Principal (Palma) / 20 h

yyy

Isabel Echarri / Exposició

Espacio Micus (Eivissa) / Fins al 31 d'octubre

Cartell

Una selecció d'obres d'èpoques diferents de l'artista navarresa Isabel Echarri (Vera de Bidasoa, 1929), que des dels anys seixanta resideix entre Formentera i París. Es tracta d'una artista que molts defineixen com a creativa, imaginativa, productiva, carismàtica i enginyosa, i que ara presenta una selecció de treballs en què el blanc absolut és el protagonista.

Exposició fotogràfica 'Eivissa hippy' de Josep Soler

Hippy Market Punta Arabí (es Canar, Eivissa) / Fins al 29 d'octubre

fsafsaf

El fotògraf català Josep Soler (Barcelona, 1935) va realitzar, durant les dècades dels anys setanta i vuitanta, diversos reportatges a Eivissa i Formentera que exposen, d'una banda, la mirada rural de les illes i, d'una altra, la comunitat hippy.

Una selecció d'imatges, totes en blanc i negre, es podran veure al Club Punta Arabí, popular per ser responsable de la gestió d'un dels grans 'hippy markets' de l'illa, amb més de 500 llocs.

'Bert', pel·lícula escrita i dirigida per Lluís Casasayas

Ocimax (Palma) / 16.20, 18.25, 20.30 i 22.35

fsfwerf

Escrita i dirigida per Lluís Casasayas i interpretada en els principals papers per Fermí Reixach, Mercedes Sampietro, Marika Lagercrantz i Simó Andreu, la pel·lícula va ser filmada íntegrament a Mallorca, es va començar un estiu i va estar quatre anys a acabar-se completament. El rodatge per la serra de Tramuntana va ser especialment complicat. Conta la història d'una obsessió, la que experimenta el protagonista per trobar un amic que ha desaparegut a la Serra.

'Muerte accidental de un inmigrante. El caso de Alpha Pam'

CineCiutat (Palma) / Fins al 2 d'octubre

El rodatge d'aquest documental va culminar el mes d'abril passat, quan es complia un any de la mort d'Alpha Pam per tuberculosi, amb un viatge al Senegal per recuperar la vida que va deixar enrere i acompanyar la seva família. Malgrat el tràgic succés, la reforma sanitària que va entrar en vigor a l'Estat l'1 de setembre de 2012 continua privant d'assistència centenars de milers de persones. A partir de la història d'Alpha Pam, el documental analitza la situació que els immigrants sense papers viuen d'ençà que els va ser retirat el dret al lliure accés a la sanitat pública i gratuïta.

'Lectures en primera persona'

Club COAIB (Palma) / Fins al 3 d'octubre

'Lectures en primera persona' és un projecte de l'àrea de Desenvolupament Educatiu d'Es Baluard en el qual participen sis persones residents a SARquavitae. És la darrera activitat de GranGent / GentGran 2013-2014, el programa d'activitats d'Es Baluard pensat per donar veu a les persones grans, escoltar les seves experiències, parlar dels temes que els interessen, crear vincles amb persones de la seva edat, treballar amb les noves tecnologies, interactuar amb generacions de joves, amb els seus néts; en definitiva, compartir temps, valors, coneixements i emocions.

'EMBUDO - S' de Rafa Forteza. Exposició

Louis 21 (Palma) / de 10.30 h a 14 h / Fins al 15 de novembre

Heinz Vontin. Fotografies

Les obres de Rafa Forteza (Palma, 1955) ja fan part d'alguns dels museus internacionals més importants del món com el MoMA de Nova York, l'MNCARS de Madrid, el Centre Pompidou de París... I l'any que ve està previst que el Museu Es Baluard li dediqui una retrospectiva. De moment ara es poden veure els seus nous treballs a l'exposició 'EMBUDO-S' a la Louis 21 de Palma, en concret quatre quadres i dues escultures. La mostra estarà oberta al públic de dimarts a dissabtes.

'Eines i feines de camp'. Exposició

Convent de Sant Diego - Centre de Cultura d'Alaior (Menorca) / de 10 a 13.30 h i de 17.30 a 21 h / Fins al 30 de setembre

L'exposició 'Eines i feines de camp', organitzada per l'Ajuntament d'Alaior, presenta un recorregut per les feines i les eines del camp. Secularment, Menorca ha estat una terra de pagesos i hortolans. Algun historiador ha dit que tan bon punt remuntam dues o tres generacions (a vegades no tant), de seguida hi apareix el camperol. La pagesia i els sistemes d'explotació de la terra són a la base mateixa de la identitat social menorquina: en la llengua, els costums, la cultura popular, les arrels del model econòmic, els oficis, l'organització administrativa i municipal, la toponímia, etc. La Menorca profunda és rural; i amb la condició rural, tota la resta se'n desprèn. De tot plegat, l'exposició en vol ser mostra i elogi.

'Heinz Vontin. Fotografies'

Museu Puget (Eivissa) / Fins al 31 d'octubre

A mitjan 2005, i amb la finalitat de cercar il·lustracions per a l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera, l'administrativa que aleshores es trobava destinada a l'oficina, Chus Adamuz, va trobar a internet unes magnífiques fotografies de Sant Antoni de Portmany i de la ciutat d'Eivissa que semblaven dels anys cinquanta del segle passat. Eren d'un fins aleshores desconegut personatge alemany, Heinz Vontin, que viatjà a Eivissa l'estiu de 1955. Una de les característiques destacades del treball de Vontin és que ha volgut interpretar la vida del carrer i sempre les persones hi han tingut una gran importància. Aquesta valoració de les figures humanes passejant, de tertúlia, feinejant, al·lots jugant, esperant el correu, etc. va fer que cinquanta anys després s'intentàs identificar el major nombre possible d'aquells anònims eivissencs que eren els protagonistes de l'objectiu de Vontin.

stats