Fotografia
Cultura 18/08/2013

Un fill d'Agustí Centelles troba bé cedir a Catalunya còpies de l'arxiu del seu pare

Les fotografies estan dipositades al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca

Efe
2 min

Sergi Centelles, fill del fotoperiodista Agustí Centelles, trobaria "bé cedir" a Catalunya còpies de l'arxiu del seu pare, que està dipositat al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. En una entrevista amb l'agència Efe, Sergi Centelles ha reconegut que no l'"importaria que hi hagués còpies" de l'arxiu "a Catalunya", un possible trasllat que no li causaria "problemes".

L'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles va ser venut a finals de l'any 2009 al ministeri de Cultura, a través del llavors director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, amb la condició que no fos cedit a cap institució. Aquest fet és valorat per Sergi Centelles en assegurar que, encara que "estaria per fer el mateix que amb els papers de Salamanca" (és a dir, deixar el negatiu a l'Arxiu de la Guerra Civil i que una còpia "vagi a Catalunya"). La realitat és que els germans Centelles no tenen capacitat de decisió, ja que l'arxiu fotogràfic és propietat estatal.

La venda de les fotografies es va fer fa quatre anys, després que una casa d'apostes intentés adquirir-les i quan des de la Generalitat es criticava la família Centelles per aquella operació, encara que, segons ha reconegut Sergi, l'objectiu dels dos germans "no era obtenir diners, sinó que hi hagués un reconeixement" dl seu pare. Per justificar aquesta venda, un dels fills que va participar en ella, Sergi Centelles, ha reconegut que "la política és política". Per a ell, la situació s'hagués apaivagat si quan se'ls va enviar un escrit per part de la direcció d'Arxius de la Generalitat "dient que s'incorporava l'arxiu al patrimoni cultural català", se'ls hagués dit "que només era una cosa administrativa".

El futur de la Sala Centelles a Salamanca

En aquest sentit, el fill més gran de Centelles ha reiterat que en aquell moment "no hi va haver diàleg", i els germans van fer el que van creure "convenient". Sergi Centelles ha estat aquesta setmana a Salamanca per reunir-se amb el director del Centre Documental de la Memòria Històrica, Manuel Melgar, i analitzar el futur de la Sala Centelles i de les exposicions previstes amb treballs del fotògraf català. A més, segons ha reconegut, ha vist la façana on s'ubicarà el Centre Documental, a la plaça de los Bandos, i s'ha trobat amb una fotografia de Robert Capa –en comptes de la de, per exemple, el seu pare– anunciant el Centre, un fet que per a Sergi Centelles és "lamentablement, una gran cagada", i ha insistit que "no hi ha dret".

El fill del fotoperiodista també ha volgut fer "un acte de fe" al revelar que l'any vinent es podrien posar en marxa una gran exposició sobre Centelles i un premi internacional de fotografia. Així, ha indicat que el ministeri de Cultura els ha promès que l'any vinent "hi haurà una exposició a Salamanca" i a "La Tabacalera de Madrid, l'antiga fàbrica de tabacs madrilenya, la mateixa que serà la que utilitzi l'Institut Cervantes per portar-la per diversos països". Una altra de les promeses del ministeri en adquirir l'arxiu de Centelles va ser la institucionalització d'un premi de fotografia, que també "està a punt de concretar-se per al 2014", que es convocaria "a través de l'Ajuntament de Salamanca i d'una caixa d'estalvis".

stats