EL TRASPUNT Opinió
Cultura 10/03/2011

El món cultural s'ofega i exigeix solucions A les retallades

Santi Fondevila Nadal
1 min

El sector teatral està realment preocupat pels efectes de la crisi. La Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa (Faeteda) i la xarxa de teatres i auditoris públics han creat una comissió de seguiment davant la preocupant situació de la distribució i exhibició d'espectacles. Ahir el plenari del CoNCA feia una declaració a favor del valor estratègic de la cultura i el Cercle de Cultura donarà a conèixer avui un manifest amb un eloqüent títol: A favor d'una excepció cultural .

La qüestió no es nímia. Les caixes de les administracions locals, els únics clients per fer gires, estan buides a tot l'Estat. Els consistoris que no poden pagar el rebut de la llum encara menys poden atendre els compromisos adquirits amb les companyies. El problema és greu perquè hipoteca el futur immediat del sector i dibuixa un esdevenidor negre. Una prova n'és la comparativa del número d'espectacles que competeixen als premis Max de les arts escèniques: s'ha passat dels 270 als 211 en un any. Per què? Doncs perquè per ser candidat s'exigeix un mínim de trenta bolos i molts espectacles no els han aconseguit. I la qüestió és greu perquè les produccions, fins i tot les que fan temporada a les grans ciutats (la majoria un màxim de vint funcions) viuen dels bolos, que els garanteixen ingressos mínims.

Morositat i manca de recursos ja són una realitat que no sembla tenir solució -tot i que hi ajudaria la reducció de l'IVA en les transaccions del sector-. La manifestació del dia 21 de març és la primera reacció del món cultural. Que tinguem sort.

stats