Cultura 13/05/2020

El sector cultural carrega contra el Govern balear pel pla de reactivació, que consideren "fum"

L'Executiu ha enviat a les associacions els esborranys de les bases d'uns ajuts d'emergència per a empreses i autònoms

Elena Navarro
3 min
La consellera Pilar Costa i la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, en la reunió amb el sector del divendres passat

PalmaAllau de crítiques des del sector cultural al Govern balear pel Pla de reactivació econòmica i social que van presentar el 30 d'abril. Associacions de diversos àmbits de la cultura han mostrat aquest dimecres descontentament amb aquest pla, que consideren "buit de contingut" i "fum". Aquestes són les paraules que han utilitzat les associacions de tots els sectors de la cultura en diferents comunicats però un text comú.

Tots critiquen la "manca d'efectivitat de les reunions mantingudes des de fa dos mesos amb els responsables públics" i subratllen que, d'ençà que es va decretar l'estat d'alarma, la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat no ha publicat cap convocatòria específica per pal·liar els efectes de la pandèmia sobre el sector i dubten que aquest pla "sigui una realitat ja que ni tan sols inclou una dotació econòmica".

Les associacions de productors i cineastes han criticat també que el pla s'hagi aprovat "sense consensuar-se amb el sector audiovisual, que només n'ha tingut coneixement una vegada publicat i presentat als mitjans de comunicació", i que "no s'hi inclogui cap referència a la crisi de gestió a IB3, "que és un dels pilars per al desenvolupament del sector i responsable en gran part del futur de la indústria audiovisual", sostenen.

Marta Hierro, de l'Associació de productores audiovisuals, manté que "s'està veient que no hi ha consideració pel món cultural; si se'l valoràs, no se'l tractaria d'aquesta manera". "Aquest pla no significa res, està buit. I diu veritats a mitges: com presentar com a nous ajuts que són els de sempre", indica.

Arts visuals

"La situació és excepcional, i necessitam que es prenguin mesures excepcionals. Si la cultura és realment un valor de la nostra societat, és el moment de demostrar-ho amb fets, els discursos ja no serveixen", ha defensat el president d'Art Palma Contemporani, Frederic Pinya. A més, els galeristes han destacat que en les reunions han proposat mesures extraordinàries, com l'adquisició d'obres d'art, que s'han implementat a altres comunitats.

"No només és el Govern, sinó també el Consell i l'Ajuntament de Palma; fan plans de xoc amb els mateixos doblers que tenien. No són doblers extra, que és el que desitjaríem en un pla de xoc", afirma Fernando Gómez de la Cuesta, portaveu de l'Associació de Crítics d'Art i Comissaris. "No s'estan atenent els problemes reals que tenim com a teixit" i dissenyen mesures "per atendre necessitats d'uns perfils determinats, que són els autònoms molt consolidats i les empreses", apunta Cuesta. "Parlen d'Indústries Culturals, però nosaltres estam en una situació preindustrial: reivindicam que ens paguin el nostre treball i si tindrem contractes", conclou.

Editors, arts escèniques i musicals

Per part seva, els editors han mostrat "decepció" per aquest pla, que "tampoc no recull les mesures suggerides pels editors, que són una manera de garantir la continuïtat de la tasca editorial". En el mateix sentit s'expressen les empreses de producció musical: "Entenem que és una declaració d'intencions, buida de continguts concrets i amb cap dotació pressupostària, que és l'instrument imprescindible per activar polítiques públiques en cultura".

"Jo hi veig molt bona intenció, i estic segur que volen ajudar, però no saben com perquè no hi ha doblers, i és molt difícil valorar un pla sense dotació econòmica", comenta Miquel Àngel Sancho, de l'Associació d'empreses productores musicals.

"Demanam que es comenci a treballar en mesures executables immediatament perquè ja hi ha molta gent a qui nosaltres donam feina que ho està passant realment molt malament", diu Fàtima Riera, d'Illescena. "Estam fent molta feina a escala d'associació per remar tots junts, i tenim moltes reunions, però no concretam res; i després de dos mesos volem manifestar el nostre malestar perquè no hi ha concreció", afegeix.

En un comunicat conjunt de les cinc associacions d'arts escèniques illenques, reclamen "la seva interlocució davant el Govern", que consideren que "no ha valorat la dedicació del sector des del primer dia, que ha estat treballant, fent propostes i oferint-se a l'Administració per trobar solucions de manera conjunta".

Esborrany de les primeres ajudes

La Conselleria de Cultura va enviar dilluns els esborranys de les bases de les primeres ajudes extraordinàries que sortiran per al sector, a què ha tingut accés l'ARA Balears. Són ajuts per a empreses i autònoms, però encara no tenen ni import econòmic ni un termini de quan podran ser publicades al BOE. Tanmateix, s'espera que surtin aviat perquè el termini per presentar-s'hi que es marca als esborranys és el 30 de maig, i s'ha demanat a les associacions que en facin les valoracions abans d'aquest divendres.

Fonts del Govern argumenten que precisament s'han enviat a les associacions aquests esborranys per poder recollir les seves propostes, suggeriments i idees "i fer que les ajudes siguin tan efectives com sigui possible i s'adaptin a les necessitats del sector". Com a mesures urgents, també s'està treballant en una altra línia d'ajuts per a associacions i per despeses; i més endavant, mesures per incentivar el sector, que consistiran en l'adquisició de productes culturals a empreses i autors, els pressupostos per a la contractació i un fons extraordinari per a la producció creativa.

stats