RECONEIXEMENT

La cultura talaiòtica de Menorca, més a prop de ser Patrimoni de la Humanitat

La candidatura menorquina serà la representant d’Espanya davant la Unesco l’any 2016

La Menorca Talaiòtica és avui més a prop d’aconseguir el títol de Patrimoni de la Humanitat que atorga la Unesco. El govern central ha triat la candidatura menorquina per optar l’any que ve al títol. D’aquesta manera, ara tots els esforços se centren a promocionar des d’Espanya la candidatura insular, per tal de convèncer durant l’any vinent la Unesco i aconseguir així que el 2017 el patrimoni arqueològic menorquí obtingui la distinció desitjada.

La decisió es va prendre ahir precisament a Menorca, on es reunia el Consell de Patrimoni Històric, l’òrgan de coordinació entre l’Estat i les comunitats autònomes en aquesta matèria. Tots els membres d’aquest organisme van fer costat a la proposta, fet que reforça les opcions de Menorca d’obtenir la distinció, segons creu el president del Consell, Santiago Tadeo. “Vull donar l’enhorabona a totes aquelles persones de la corporació que han fet feina de valent per aconseguir aquest pronunciament. També vull fer extensiu el meu agraïment a l’anterior equip de govern per haver iniciat aquest projecte i especialment a l’actual consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, per tot l’esforç i dedicació que ha posat des del primer dia”, afirma.

La candidatura menorquina està integrada per 32 béns arqueològics, que representen la rica xarxa de monuments talaiòtics existents a Menorca. De fet, es calcula que a l’illa hi ha un monument talaiòtic per cada dos quilòmetres quadrats. A més a més, aquest patrimoni es troba, en general, en un bon estat de conservació, i el Consell ha fet esforços per garantir el lliure accés als béns que formen part de la candidatura arribant a acords amb la majoria de propietaris.

El president Santiago Tadeo ha comparat la persecució d’aquest títol que atorga la Unesco amb la fita que es va aconseguir, ja fa 21 anys, quan Menorca va ser declarada Reserva de la Biosfera també per part de la Unesco.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF