Cultura 14/10/2019

El món de la cultura mostra el seu rebuig a la sentència

Teatres, festivals, editorials i llibreries anul·len les activitats previstes per avui

Núria Juanico
6 min
Vista general de la primera sessió del judici al Procés al Tribunal Suprem, el 12 de febrer. La majoria dels presos han passat d’estar al mig de la sala a seure darrere dels seus advocats per seguir les declaracions de testimonis.

Barcelona[Segueix aquí en directe les reaccions a la sentència del Tribunal Suprem contra el Procés]

El món de la cultura ha mostrat avui la seva oposició a la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics cancel·lant les activitats previstes i amb missatges de rebuig a les xarxes socials. El PEN Català ha emès un comunicat en què afirma: "No podem tolerar la regressió de drets i llibertats que estem vivint, que amenaça també la nostra tasca com a artistes i ens exposa a denúncies, detencions o exili pel simple fet d'expressar-nos". L'entitat sense ànim de lucre fa una crida a aturar qualsevol activitat programada per avui en oposició a la sentència, que qualifica d'"injusta".

L'associació Editors.cat ha denunciat "la sentència injusta" i el "rebuig a que la justícia hagi pres lloc a la política i al diàleg democràtic". L'associació d'editors en llengua catalana ha refermat el compromís "amb la democràcia", la "protesta pacífica" i la "defensa de la llibertat d'expressió i d'informació". Editors.cat ha reivindicat "l'ús de la paraula, la no-violència i la política com el camí per resoldre els problemes del món en què vivim". El Gremi de Llibreters ha demanat "una solució democràtica i de diàleg" i ha defensat "la llibertat d'expressió i política".

La Fundació Joan Maragall ha expressat en un comunicat "el seu desgrat per la condemna" i ha "lamentat profundament que la judicialització d'iniciatives purament polítiques i pacífiques hagi desembocat en una situació molt negativa" per a Catalunya. El grup Som, del qual forma part l'editorial Ara Llibres, ha fet una crida a "un diàleg sincer, sense límits ni condicions, que ajudi a aprofundir en una solució democràtica". Així mateix, el festival de dansa Sismògraf d'Olot considera "injusta" la sentència. "No es poden criminalitzar els moviments pacífics i les manifestacions civils", ha afirmat el festival.

El festival Primavera Sound ha mostrat, en un comunicat, el seu suport i empatia als presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem i als seus familiars. El festival "manifesta el seu suport inquebrantable a l'exercici lliure de la democràcia i el diàleg amb voluntat d'entesa" per resoldre els conflictes polítics. "La criminalització dels moviments pacífics i de manifestacions civils assenta un precedent molt perillós per a tots i totes", diu el festival, que insta al debat "i a l'expressió serena, cívica i pacífica".

Un altre festival, el Say It Loud s'ha adherit al manifest de l'economia social i solidària davant la sentència del procés, que considera que la sentència "suposa un greu retrocés democràtic en l’exercici dels drets i llibertats individuals i col·lectius". "El dret a l’autodeterminació de l’1 d’octubre va ser un exercici democràtic pel qual no s’ha de condemnar ningú -diu el manifest-. Així doncs, exigim l’amnistia i la posada en llibertat immediata dels líders socials i dels i les polítiques independentistes condemnades pel Tribunal Suprem; així com el punt i final a la repressió política i la persecució judicial a la resta de persones encausades".

L'Acadèmia Catalana de la Música també "rebutja la sentència del judici del procés" i "vol manifestar el seu rebuig a tot intent de limitar o criminalitzar la llibertat d’expressió i de manifestació cultural, política i social". "És una sentència que condemna injustament líders socials i representants polítics electes i no aporta solucions democràtiques a un conflicte polític. La junta vol expressar també la seva solidaritat amb els presos i amb les seves famílies. La música és cultura i la cultura és consciència", diu l'Acadèmica en un comunicat. En un sentit similar s'ha expressat l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya: "Lamentem i rebutgem les dures condemnes als líders socials i representants polítics catalans, que en cap cas ajuden a resoldre ni a trobar cap via de solució a un conflicte que no hauria d'haver abandonat mai l'àmbit de la política".

El Teatre Lliure ha afirmat que "lamenta profundament la sentència" i que "la presó no és mai una bona solució a un problema polític". La Sala Beckett ha considerat d'"innacceptable i completament injusta" la sentència i ha exigit "la immediata llibertat dels presos polítics que hi ha avui a Espanya". També les Societats La Lira Ampostina i la Unió Filharmònica d'Amposta han fet un comunicat conjunt en què asseguren que "l'empresonament dels dirigents independentistes no serà mai la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya". El Mercat de les Flors ha afirmat en un comunicat que "ni la presó ni la repressió són les solucions als conflictes polítics" i ha fet una crida al diàleg.

La companyia Dagoll Dagom ha expressat "una profunda tristesa i indignació davant la injustícia" i ha afirmat que "qualsevol persona amb un veritable sentit democràtic hauria de rebutjar les sentències que s'han dictat avui". L'Associació de Museòlegs de Catalunya també ha manifestat el seu suport "a l'exercici democràtic i al diàleg com a solucions al conflicte polític". Els Museus d'Olot han expressat el rebuig a la sentència amb un acte simbòlic i de denúncia: han tapat nou escultures del Museu de la Garrotxa amb un tul negre com a mostra de suport als nou líders condemnats. Les estàtues tapades són representacions de set homes i dues dones. La institució també ha emès un vídeo en què diu que la sentència "condemna injustament a la presó homes i dones de pau".

Se suspenen les activitats programades per a avui

En paral·lel, algunes institucions han anul·lat els actes programats per avui. És el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que ha cancel·lat la conversa prevista per avui entre Fina Birulés i Marta Segarra com a reacció condemnatòria a la sentència. La Sala Flyhard i la Nau Ivanow han cancel·lat les funcions i les activitats.

El festival Temporada Alta de Girona i Salt ha expressat "el seu més enèrgic rebuig" a la sentència del Tribunal Suprem i ha mostrat el seu suport als presos polítics. El festival ha anul·lat el Torneig de Dramatúrgia previst per a aquesta nit i s'ha sumat a la vaga general convocada per al 18 d'octubre, de manera que ha anul·lat tota la programació prevista per a aquell dia. Les funcions d''A.K.A.', 'La mort i la primavera', 'Noucents el pianista de l'oceà', 'Ventura', 'El amor brujo' i 'Els drets, el desig i els diners' es faran en dates alternatives. El festival de Sitges també s'ha adherit a les mostres de rebuig a la sentència: "La llibertat, el diàleg i la tolerància constitueixen l'únic camí possible per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat", ha dit el festival en un comunicat.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha suspès les jornades previstes per dimecres dedicades a l'autora Margarida Aritzeta. "No podem tolerar la regressió de drets i llibertats que estem vivint, que amenaça també la nostra tasca com a artistes i ens exposa a denúncies, detencions o exili pel simple fet d'expressar-nos", ha afirmat l'AELC. Algunes llibreries, com Casa Usher i La Calders, han tancat les portes avui i Cafè Central ha anul·lat la lectura de Sebastià Portell sobre Antònia Vicenç que s'havia de fer aquest vespre. També les editorials Periscopi, Eumo, Gregal i L'Altra han expressat el seu rebuig a la sentència a les xarxes socials.

El Gran Teatre del Liceu, "com a casa de concòrdia i conscient del greu moment emocional" que viu la societat, ha defensat "el diàleg polític com a única via per a la resolució urgent" del conflicte. El teatre ha informat que es manté obert aquest dilluns ja que és "un espai obert a la llibertat d'expressió". L'Auditori ha rebutjat la presó com a "solució d'un problema que és polític" i ha reivindicat "l'ús de la paraula i l'escolta per resoldre els conflictes i fer avançar la societat". El Palau de la Música també s'ha pronunciat sobre la sentència a través d'un comunicat de l'Associació Orfeó Català en contra de la sentència. "El conflicte que viu Catalunya s'ha de solucionar des del diàleg polític", diu l'associació, que demana als polítics "trobar vies de sortida a aquesta situació" i "l'alliberament dels líders cívics i polítics condemnats".

Actors, escriptors i músics en contra de la sentència

A títol individual, les xarxes socials s'han omplert de missatges d'artistes que han mostrat la seva oposició a la sentència del Suprem. Santi Millán, Itziar Castro, Quim Masferrer i Carlos Bardem són alguns dels actors que han tuitejat contra les penes de presó imposades. Bardem ha criticat la "l'asimetria en la gravetat de les condemnes" i Castro ha dit que els manifestants "són persones que creuen en la llibertat i no en la injustícia". "Molts anys. Massa. Portem molts dies tristos i en vindran molts més", ha tuitejat Corbacho.

Xarim Aresté, Feliu Ventura, Els Catarres, Núria Graham, Obeses i Xavi Sarrià són alguns dels músics que també han enviat missatges contra la sentència.

També entre els escriptors, Toni Sala, Marta Orriols, Marta Rojals, Salvador Macip, Josep Pedrals i Melcior Comes són alguns dels que s'han pronunciat en contra de la condemna.

El cantant d'Obeses, Arnau Tordera, ha explicat a Twitter que ha rebut diversos cops de la policia a les cames quan era a la concentració de l'aeroport. Tordera ha puntualitzat que està "bé" i ha fet una crida a rellevar els manifestants.

stats