IMPACTE ECONÒMIC
Cultura 13/10/2016

La cultura representa el 4,4% del PIB de les Balears

La consellera Ruth Mateu ha assenyalat que "el pes significatiu que té en l'economia de les Illes és a causa de la gran importància del turisme cultural"

Margalida Mateu
2 min
Segons les dades de l'estudi es desprèn que "una part molt important de la demanda de cultura la realitzen els turistes que viatgen a les Illes amb la cultura com a motivació principal dels seus viatges".

Palma'Aproximació a la determinació de l'impacte econòmic de la cultura a les Illes Balears' és el nom de l'estudi que ha estat presentat aquest dijous per la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i el director general de Cultura, Jaume Gomila, els resultats del qual assenyalen que la cultura genera una producció de 1.700 milions d'euros i representa un 4,4% del PIB de les Balears l'any 2014. En el conjunt de l'estat espanyol, aquesta xifra és del 3,4%, un 1% per sota de les Illes.

Els resultats també mostren que a l'Arxipèlag hi ha 2.930 empreses que es dediquen al sector de la cultura i que representen el 3,5% del total de les empreses que hi ha a l'Arxipèlag, la qual cosa suposa que l'àmbit de la cultura genera una ocupació directa de 13.000 llocs de feina i, si es té en compte l'ocupació indirecta, aquesta és d'uns 17.000 llocs de feina en el conjunt de les Illes. La majoria d'aquestes empreses o bé no tenen assalariats o en tenen pocs. D'aquesta manera, segons les dades proporcionades, el 97% de les empreses dedicades a activitats culturals no disposa d'empleats o en tenen manco de deu.

Per sectors

Per activitats, la majoria d'empreses de l'àmbit cultural són les que es dediquen al comerç al detall d'articles culturals i recreatius, amb 935 empreses (aquí hi trobam el comerç de CD, DVD, llibres, etc.). A continuació, 760 empreses es dediquen a activitats de creació, artístiques i espectacles; altres són 170 empreses del sector audiovisual; 210, de disseny i fotografia; 314, d'arts gràfiques i reproducció de suports gravats, etc., malgrat que aquestes dades mostren el nombre d'empreses de cada activitat i no pas el pes econòmic de cada una d'elles.

Turisme cultural

La consellera Ruth Mateu creu que "el pes significatiu de la cultura en l'economia de les Illes és a causa de la gran importància del turisme cultural. Que el PIB cultural a les nostres Illes suposi un punt més que la mitjana estatal ens indica, sobretot, que una part molt important d'aquesta cultura és demanada pels turistes", ha remarcat Mateu. És així com, segons les dades de l'estudi, es desprèn que "una part molt important de la demanda de cultura la realitzen els turistes que viatgen a les Illes amb la cultura com a motivació principal dels seus viatges", sobretot si es tenen en compte les dades del darrer estudi presentat per la Conselleria, en el qual s'esmentava que un 25% de la població de les Balears és consumidora habitual de cultura.

Joves emprenedors i creadors

"Les indústries culturals ocupen a Europa més joves d'entre 15 i 29 anys que cap altre sector econòmic. En el cultural, hi abunda l'emprenedoria, fet que dóna lloc a la innovació empresarial. Per tant, estam parlant d'un sector clau per al creixement intel·ligent, inclusiu i sostenible de les Balears", ha expressat la Conselleria, que no ha donat dades de la tipologia dels contractes ni de les condicions laborals dels emprenedors.

En definitiva, l'estudi 'Aproximació a la determinació de l'impacte econòmic de la cultura a les Illes Balears' "reforça la necessitat d'unes polítiques públiques que donin suport a les diverses formes de creativitat de la cultura", ha conclòs la Conselleria.

stats