PROJECTES MUNICIPALS EN PERILL
Cultura 04/02/2012

Capital Cultural retallada

L'Ajuntament de Tarragona deixa a zero l'ajut al festival REC i obliga a cancel·lar-lo. L'any en què la ciutat és la capital cultural catalana, la cultura és la més perjudicada. I no és l'únic municipi que retalla.

Dani Revenga
2 min
MULTIDISCIPLINARI El REC era l'únic certamen que abastava totes les branques 
 De la creació audiovisual 
 I projectava opera prima internacionals.

TARRAGONA.El Festival Internacional de Cinema de Tarragona, el REC, no celebrarà enguany la dotzena edició per falta de pressupost. Play Acció Cultural, l'entitat organitzadora, pren aquesta decisió per la falta de suport econòmic de l'Ajuntament, que està immers en un procés de retallades que afecten molt especialment la cultura. El consistori va comunicar a mitjans de gener als organitzadors del REC que es deixava a zero la partida de 50.000 euros de l'any passat i que per a aquest any el consistori només aportaria suport logístic. Aquest fet complicava molt la viabilitat de l'esdeveniment, que l'any passat va tenir 110.000 euros de pressupost, en què també van participar el ministeri de Cultura, la Generalitat i diversos patrocinadors privats.

Però el que realment ha condemnat el festival és el retard en el pagament de la subvenció de l'any passat. Xavi Garcia, director de REC, afirma: "Nosaltres encara hem de liquidar amb molts proveïdors i necessitem tenir liquiditat per organitzar el pròxim. Continuem confiant que cobrarem, però no podem continuar treballant sense fons". Segons la regidora de Cultura, Carme Crespo, "els pagaments ja estan en marxa i és qüestió de dies que els percebin". Si finalment els diners del 2011 arriben, des del REC no tanquen la porta a preparar "una versió rebaixada" del festival, segons apunta Garcia. En tot cas, no podria ser al maig. "Ja no tenim temps material d'organitzar-ho tot, però estudiaríem fer-ho després de l'estiu", diu.

Tarragona afronta aquest 2012 la capitalitat de la cultura catalana enmig d'unes importants rebaixes en les aportacions de l'Ajuntament a les activitats culturals. El criteri és, segons Crespo: "Posar els pocs diners que tenim en les activitats que ens diferencien més". En aquest sentit, el consistori ja va anunciar que el festival musical Dixieland i el concurs de focs artificials tampoc tindrien assignació i que només se celebrarien si es trobaven patrocinadors privats. Crespo assegura que ja té algunes opcions per salvar-los que es podrien concretar els pròxims dies. El Tarraco Viva, les activitats culturals de les festes majors de Sant Magí i Santa Tecla o l'SCAN de fotografia rebran diners municipals, però amb retallades entorn del 50% respecte a l'any passat.

stats