Més de 300 persones reclamen a Palma ajudes per a la cultura

Demanen que s'apliqui l'IVA reduït i una moratòria dels crèdits ICO per evitar la fallida del sector

Els treballadors de la cultura han sortit al carrer aquest dijous per reclamar més ajudes en el sector. A Palma, més de 300 persones s'han reunit a la plaça Major i, vestides de negre, s'han col·locat davant d'un escenari en el qual s'han projectat vídeos en una pantalla. La intenció del col·lectiu, que s'ha manifestat sota el nom d'Alerta Roja, és clara: reclamar més ajudes i evitar la fallida del sector.

A més de demanar ajudes directes a autònoms i empreses del sector que hagin disminuït els seus ingressos en més d'un 50% respecte de l'any passat, també han reclamat l'aplicació de l'IVA reduït en els sectors vinculats a la indústria cultural, de l'espectacle i del turisme de congressos i una moratòria dels crèdits ICO fins que es reactivi el 100% de l'activitat.

Aquesta protesta no només s'ha fet a Palma, sinó que també s'ha convocat a altres ciutats de la Península. El sector cultural "té un impacte directe del 3,8% en el Producte Interior Brut espanyol (PIB) i crea uns 700.000 llocs de treball relacionats", segons apunta el manifest de la protesta, el qual recull que la cultura es troba en "una situació límit". "Si no se l'ajuda, suposarà la ruïna de milers de famílies, no es podran mantenir els llocs de feina i seran inviables les futures empreses i l'activitat de molts professionals", diu el text.

"S'està tancant la cultura. Som un sector al qual s'ha deixat de banda, mentre que a altres, com per exemple el turístic, se'ls ha tingut en compte en tot moment", ha explicat el tècnic de so Jordi Ribes. "Hi ha molta gent del sector que necessita menjar i fer feina, i amb les restriccions que hi ha no poden", ha afegit sobre la situació de molts dels seus companys.

L'organitzadora d'esdeveniments Maria Martín també s'ha sumat a la protesta per defensar la cultura. "Som el primer sector que es va aturar i serem els darrers a reactivar-nos", ha apuntat. "No tenim cap ajuda, les pèrdues econòmiques del sector són molt grans i no se'ns té en compte. S'ha discriminat la cultura", ha assenyalat.

El cantant del grup Roulotte, Bernat Company; l'humorista Agustín el Casta; l'actor Joan Carles Bestard; i l'actriu Cristina Goyanes han llegit el manifest durant la protesta.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF