QUÈ ES COU?
Cultura 03/05/2019

La cuina menorquina en el marc de la dieta mediterrània

Bep Al·lès
2 min
La cuina menorquina en el marc de la dieta mediterrània

CiutadellaFa unes setmanes es va presentar a Menorca el llibre Panada on the road, de l’antropòloga Verònica Mata, en què es descriuen les conclusions de les jornades sobre la dieta mediterrània celebrades el mes d’abril del 2018 a l’illa de Sardenya, amb la participació de tres territoris illencs: Sardenya, Mallorca i Menorca, tots tres amb un element gastronòmic comú, la panada sarda, la panada mallorquina i la formatjada de carn menorquina.

Un altre element comú que ens uneix a sards i balears és la cultura megalítica. Podem assegurar que hi ha una gran similitud entre la cultura nuràgica, de l’illa de Sardenya, i la talaiòtica, com vam poder comprovar l’any passat a la Conferència Internacional Sardenya, Illes Balears i Espanya, celebrada a Assemini, a pocs quilòmetres de Càller, i més després d’haver escoltat la conferència de Mario Perra, doctor en Arqueologia i director del Museu Arqueològic de Villanovafranca i director de les excavacions del nurag Arrubiu de la localitat d’Orroli, que ens parlà del menjar en temps dels nuràgics, que menjaven pràcticament el mateix que menjaven els nostres ancestres talaiòtics, i especialment si els comparam amb les restes trobades a les coves del Càrritx i el Mussol.

Hi ha teories que asseguren que els sards van arribar a les Balears i hi van establir aquesta cultura ciclòpia de talaiots i navetes , de sales hipòstiles, i a l’illa de Menorca que, com podem recordar, rebia el nom de Nura, potser derivada de la cultura dels nurags?

D’aquesta relació entre les illes Balears i Sardenya deriven les conclusions de Panada on the road que disserta també sobre l’origen de les formatjades o panades de carn que es consumeixen a Mallorca i Menorca per la Pasqua, i que fins ara es presumia que tenien un origen hebreu, tal com es considera a la Balear major, i que també són consumides a l’illa sarda.

El metge i investigador gastronòmic Pep Pelfort, també present a la trobada sarda i que va fer la presentació del treball de Verònica Mata a Menorca, assegura més fermament que, juntament amb el formatge, el plat més antic de la cuina menorquina i mallorquina és la formatjada de carn, anomenada antigament panada també a Menorca, com es fa a l’actualitat a Mallorca i Sardenya, on, a més, empren l’article salat i la denominen “sa panada sarda”. De fet, tal com ens va explicar el doctor Perra, els sards la consideren el seu plat més antic, de la civilització dels nurags i que la seva forma cilíndrica ens recorda a ells.

Per altra banda, Pep Pelfort , director del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, assegura que les panades sardes i les formatjades menorquines no sols comparteixen un origen, sinó que podem assegurar que en són el mateix plat, pel fet que les receptes de gastronomia sarda i menorquina considerades tradicionals, exemplificades en les panades o formatjades, tenen similituds que no poden ser casuals, en proporcions, ingredients o en aquest valor simbòlic de les formes.

Podem dir, idò, que d’aquells primers menorquins, mallorquins i sards ens queda encara el gust pel formatge, les elaboracions com les formatjades i potser les coques, que ben bé són la manera més antiga de mesclar farina de blat i aigua, sense llevats, juntament amb altres menjars principalment vegetarians, captures de peixos i carns al caliu.

stats