Cultura 20/10/2017

La cuina de l’illa en els llibres de Pau Faner

Entre els dons del realisme màgic, aquests personatges gaudeixen dels plats de la nostra cuina

Bep Al·lès
3 min
La cuina de l’illa en els llibres de Pau Faner

GastrònomPau Faner està considerat com el creador i un dels principals exponents del realisme màgic a les lletres catalanes. Els seus personatges, reals o irreals, cavalquen sempre entre la realitat i la ficció, entra la història i la invenció, i tots ells, a més de tenir un do que els fa especials i diferents, aquests personatges tenen sentiments, passions, vida… i també mengen.

El menjar, la gastronomia és present a l’obra de Faner. Si bé ho fa de manera tímida a l’inici, a poc a poc el receptari menorquí va guanyant presència i entre amors i desamors, entre intrigues i passions, entre història, mite i realitat, entre els dons del realisme màgic, aquests personatges gaudeixen dels plats de la nostra cuina, una cuina tradicional, de senyors i de sabaters, de clients de la fonda, perquè Pau Faner és fill de cuiner. El seu pare portava els fogons del negoci familiar de la Fonda Faner, i es ben nota que ell va passar hores i hores a la cuina, al menjador, i diuen que els records d’infantesa i joventut sempre perduren i, per tant, formen part de la ment fabuladora de Pau Faner.

Aquesta mateixa setmana en Pau em confessava que ell sempre menja molt de pressa, i és perquè de petit menjava a la Fonda, abans que la resta de la família, que moltes vegades havia d’anar a comprar patates i ous, perquè tot el que s’havia cuinat aquell dia ja s’havia servit, però ell tenia el privilegi de menjar abans que se servís el dinar, però ho havia de fer ràpid, i aquest costum li ha quedat.

Congrés Pau Faner

Aprofitant la celebració del congrés dedicat a la seva figura, una de les activitats complementàries serà un sopar gastronòmic en el qual els protagonistes seran els plats que ell esmenta a les seves novel·les, aquells que possiblement són els que van donar fama a la fonda o bé els que a Pau Faner li agradaven i li agraden més menjar. Per tant, una trobada gastronòmica, un sopar d’amics de Pau Faner, sembla que és una bona excusa per gaudir de la cuina menorquina en els seus dos vessants: la cuina del receptari tradicional, tal com és a les nostres cases o es feia a la Fonda Faner, i, per l’altre, amb el toc d’autor que la transforma en aquest moviment emergent de la nova cuina menorquina.

Aquest sopar que maridarà literatura i gastronomia, realisme màgic i cuina menorquina tindrà lloc celebrarà el proper 4 de novembre a l’Espai Gastronòmic Ses Voltes, de Ciutadella, on el cuiner Tolo Carrasco serà l’encarregat de donar vida als plats de Can Faner, aquells que moltes vegades va servir el recordat Mario de sa Fonda, personatge peculiar i popular de la Ciutadella dels anys 50, i que moltes vegades la paraula més amable que tenia amb els comensals era posar-los un plat caramull de canelons, arròs o del que s’hagués cuinat aquell dia i li amollava, mentre li servia: “Jas, mort de fam...”.

Els que vulguin gaudir del sopar d’homenatge al més gran dels literats menorquins del segle XX i inicis del XXI hi trobaran plats que surten a obres com Flor de sal, Contes menorquins, Fins al cel, El cant de l’Alosa, L’amor del capità Gavina, L’Arcàngel... Dels plats en podem destacar els esclata-sangs i gírgoles amb sobrassada; piruleta de pollastre farcit de pilotes, pinyons i prunes confitades; xopet de pancuit; raoles d’endívia; xopet d’oliaigua broix; ensalada de llagosta; canelons de la Fonda Faner; arròs de la Fonda Faner; ratada al forn i conill farcit amb carn picada, cansalada i ou, acompanyat de figues confitades. A més, de postres, sopa de xocolata i cruixent d’ensaïmada; tortada d’ametlla farcida de vermell d’ou i coberta de mantega; pastissets; ensaïmada amb confits; xopet de llet merengada i torró cremat de cacauet.

Cal destacar també que des del Consell de Menorca i des de diferents associacions i patronals s’està fent una aposta ferma cap a la cuina menorquina com a element diferenciador i a la vegada complementari a l’oferta turística consolidada de sol i platja. Menorca com a destinació gastronòmica pot ser un bon reclam per aconseguir turisme de temporada baixa, i potser aquest sopar ens pot ser una bona eina per donar a conèixer la nostra cuina als congressistes i acompanyants.

stats