La crisi del CoNCA
Cultura 17/11/2011

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2012 també renuncia en bloc

2 min
La crisi del CoNCA

Una dimissió crítica

La setmana passada tots els membres del CoNCA, tret de la vicepresidenta Pilar Parcerisas, presentaven la dimissió amb un contundent comunicat en què acusaven el departament de Cultura de voler convertir-los en un "organisme irrellevant". Ahir van ser els 19 membres del jurat dels Premis Nacionals de Cultura, designats pel CoNCA, i entre els quals hi ha el compositor Joan Albert Amargós, l'escriptora Rosa Regàs i la periodista Maria Gorgues, els que van presentar la renúncia en bloc. El comunicat dels dimissionaris era força crític amb la conselleria: "Volem fer constar la preocupació pel mal símptoma que significa no solament que hi hagi retallades, sinó que institucions com el CoNCA, que comportaven un avenç profundament treballat durant anys per una política cultural transparent i no partidista, es vegi obligat a perdre la seva raó de ser".

Nou CoNCA, nou jurat

Serà el nou plenari del CoNCA, que ha d'escollir el Parlament previsiblement abans de finals d'any, el que decidirà si és necessari o no un nou jurat. El CoNCA pot nomenar un jurat extern i independent que atorgui els premis de Cultura o bé decidir que siguin els mateixos membres del plenari els qui tinguin la potestat per donar-los. Sigui com sigui, la conselleria de Cultura veu lògica la dimissió del jurat i agraeix la tasca feta fins ara.

La comissió d'avaluació, al descobert

Els altres indignats que ahir van fer públic un comunicat i van "sortit de l'armari", és a dir, es van donar a conèixer amb noms i cognoms, són els membres de les comissions d'avaluació del CoNCA que decidien els destinataris de les subvencions. Els seus membres, entre els quals hi ha el crític teatral de l'ARA Santi Fondevila i l'actriu Ester Formosa, van voler deixar clar davant la "posada en qüestió" de la seva solvència i transparència i gairebé la "seva integritat professional", que se senten "orgullosos" de la tasca feta. En el comunicat lamentaven "el probable buidatge de contingut de la institució".

stats