Cultura 19/08/2018

10+10: els creadors catalans consagrats internacionalment, i els emergents

Noms com Miquel Barceló, Carme Pinós i Enrique Vila-Matas van obrir un camí que ara continuen creadors com Marcel Borràs i Nao Albet, Rosalía i Eva Baltasar

L.s. / N.j. / X.s. / A.r.
4 min
Miquel Barceló durant els treballs de realització de l’obra de gran format Vidre de meravelles a la Biblioteca Nacional de França, a París.

BarcelonaAmb motiu del dossier que dediquem a la cultura que exportem, repassem 10 creadors consagrats internacionalment, i 10 d'emergents.

10 creadors catalans indiscutibles al món

Miquel Barceló: després d’una ascensió internacional meteòrica als 80 i 90, l’artista mallorquí ha abonat la seva maduresa amb grans projectes com la cúpula de l’ONU a Ginebra i l’homenatge a Llull a la Biblioteca Nacional de França.

J.A. Bayona: el director d''Un monstre em ve a veure' ja havia tingut projecció internacional, però amb 'Jurassic World 2', el primer 'blockbuster' que dirigeix, ha triomfat en la taquilla global: és la 12a pel·lícula més taquillera de la història.

El ‘noi de la Trini’ que vivia només per al cinema

Jaume Cabré: és un dels escriptors catalans més presents a Europa. Amb 'Les veus del Pamano' va crear un dels 'longsellers' més vius a Catalunya i amb 'Jo confesso' va revalidar l’èxit: s’ha traduït a moltes llengües, entre les quals l’anglès.

Manuel Castells: catedràtic de sociologia de la Universitat de Berkeley (viu entre Barcelona i Califòrnia), és un referent global en l’estudi de la societat de la informació, amb una densa i citada bibliografia traduïda a molts idiomes.

Calixto Bieito: nascut a Burgos i resident a Basilea, és un dels directors d’escena forjats a Barcelona més internacionals, i s’ha especialitzat en òpera. Els seus polèmics muntatges aterren a Munic, Zuric, París o Bilbao.

Carme Pinós: mentre té la torre Cube exposada a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, Carme Pinós (autora de la nova Escola Massana i el CaixaForum de Saragossa) ultima els detalls d’un pavelló a Melbourne i projectes a Mèxic.

L'arquitecta Carme Pinós

Jordi Savall: considerat un dels millors intèrprets de viola de gamba del món, Savall treballa des de fa dècades en la recerca i la recuperació de la música antiga. La seva feina li ha valgut més de 50 premis internacionals.

Joan Manuel Serrat: amb una carrera de prop de 50 anys, és un dels cantautors catalans amb més presència a l’Amèrica Llatina. Autor de temes mítics com 'Paraules d’amor' i 'Mediterráneo', al setembre reprendrà la gira a l’Estat.

Enrique Vila-Matas: amb una obra extensíssima traduïda a 40 idiomes, Vila-Matas s’ha consagrat com un dels exponents de la literatura en llengua castellana. És autor de títols emblemàtics com 'Bartleby y compañía' i 'El mal de Montano'.

Enrique Vila-Matas, a casa seva

RCR: D'Olot al món: Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van rebre el Pritzker el 2016, el Nobel dels arquitectes, per la seva creativitat compartida i la seva força universal, que fins ara han exportat a França i Bèlgica.

10 valors emergents

Marcel Borràs i Nao Albet: els seus referents teatrals són internacionals, i el seu teatre, multilingüe (apte per exportar). Els 'enfants terribles' de l’escena catalana han firmat obres arriscades i trencadores com 'Los esqueiters' i 'Falsestuff'.

Anna Castillo: la seva interpretació a 'El olivo' (2016) li va valdre el Goya a millor actriu revelació i amb 'La llamada' (2017) va estar nominada a millor actriu secundària. Acaba de gravar 'Viaje al cuarto de una madre', amb Lola Dueñas.

Anna Castillo

Maria Arnal i Marcel Bagés: la gira de '45 cerebros y 1 corazón' va començar fins i tot abans de llançar el disc de debut i s’acabarà al novembre a Madrid. Han passat per Washington, Rússia, el Marroc, Bulgària, el Regne Unit, el Perú i Paraguai.

Bad Gyal: una versió en català del 'Work' de Rihanna la va propulsar a la fama i amb 21 anys ja és una de les primeres espases del 'dancehall' del país. Ha actuat al Sónar i al FIB i ara està fent gira pels Estats Units, el Canadà i el Brasil.

Eva Baltasar: va fer els primers passos en poesia (té 10 títols publicats), però va col·locar-se a primera línia amb 'Permagel'. El debut en la narrativa li ha valgut el Premi Llibreter i té traduccions en francès, castellà, anglès i italià.

Eva Baltasar

Conxita Herrero: 'Gran bola de helado' (Apa Apa), la primera novel·la gràfica d’Herrero, ja s’ha editat a França i aviat arribarà a Itàlia. El prestigiós segell Fantagraphics li ha encarregat dos relats que s’han publicat a l’antologia 'Now'.

Alicia Kopf: va saltar al panorama literari internacional amb 'Germà de gel' (2016), premi Documenta i premi Llibreter i traduït a l’anglès. A banda d’escriptora, Kopf també és artista visual i ha exposat en diversos espais catalans.

Lali Ayguadé: el curtmetratge 'Timecode' (Palma d’Or a Canes i finalista als Oscars) li va donar protagonisme com a ballarina però Ayguadé ha encetat un projecte personal com a coreògrafa amb el qual despunta aquí i en festivals europeus.

Rosalía: El 'New York Times' l’ha destacat a la seva 'playlist' setmanal. El 'Guardian', 'Billboard', 'Pitchfork' i Almodóvar també l’han descobert. Tot just ha tret dos temes del segon àlbum, 'El mal querer', però la cantant de flamenc ho té tot per volar.

Ingrid Guardiola: especialitzada en l’anàlisi de la cultura audiovisual, escriu articles i imparteix classes i conferències sobre l’impacte de la imatge en la societat actual. A la tardor publicarà el seu primer assaig, 'L'ull i la navalla' (Arcàdia).

stats