COM FER LECTORS
Cultura 01/04/2017

Els creadors de les Balears trepitgen amb força Bolonya

Prop de 50 il·lustradors, autors i editors de les Illes seran presents a la Fira del llibre infantil i juvenil

Margalida Mateu
5 min
Il·lustració de Francesc Grimalt.

PalmaLa invasió de les Balears a la fira de Bolonya reuneix editors, il·lustradors, companyies d’arts escèniques, institucions i autors en la que és la 54a edició de la Fira del llibre infantil i juvenil, que, per primera vegada -recordem-ho-, admet com a país convidat una nació sense estat, les Balears i Catalunya.

La creació de nous lectors és una de les màximes de la representació catalanobalear, un objectiu que també persegueixen els creadors de les Illes, més de 50 que participen des d’aquest dissabte i fins dijous a la fira.

‘Viatge al món de n’Aina’

Per a l’actriu i autora Aina Zuazaga és la primera vegada que assisteix a la fira de Bolonya, hi va com a convidada del programa oficial per part de l’Institut Ramon Llull per oferir un contacontes i un taller. Ella és l’autora de Viatge al món de n’Aina, un conte infantil que narra la història de la petita Aina i el moix Bigotets, protagonistes també de La reina dels embulls. Ara bé, Aina Zuazaga no hi va sola, l’acompanya la il·lustradora del llibre, Flavia Gargiulo, que presenta a més una sèrie d’il·lustracions pròpies a la fira. L’autora s’endú un bon grapat dels seus llibres, que seran presents també a l’estand de l’Illenc. “Faig comptes de promocionar-los i esper que alguna editorial estrangera els tradueixi. De fet, ja s’ha posat en contacte amb mi una editorial italiana per fer una edició del meu llibre, hem quedat que ens trobaríem a la fira”, explica. El contacontes que Zuazaga oferí ahir a una biblioteca de Bolonya, l’hagué de traduir a l’italià i en aquesta tasca la va ajudar l’escriptora establerta a Mallorca Lucia Pietrelli. D’aquesta sinergia també ha sorgit un audioconte en italià que han enregistrat elles dues a Palma. Viatge a món de n’Aina és la primera publicació en format conte de Rata Editors.

Il·lustració de Flavia Gargiulo.

‘Catalina, la cuinera de l’òpera’

Margalida Vinyes és il·lustradora i dissenyadora gràfica. Ha il·lustrat llibres per a Santillana, Editorial Moll i Premsa Universitària i ha publicat diversos contes infantils, com L’avi Sòcrates i la bruixa Penèlope,d’Alfaguara Voramar; Maria de Coanegra, de Gegants de Santa Maria del Camí, i 10 Mirades a l’Arxiduc, del Consell de Mallorca. L’any 2015 s’estrenà com a guionista i dibuixant de còmic amb el llibre Catalina, la cuinera de l’òpera, editat per Disset Edició. És un llibre de cuina que presenta les receptes a través d’un argument explicat en llenguatge de còmic, “tota una cuina amb argument”. Aquesta és precisament la publicació que vol difondre a Bolonya Vinyes: “Ja tinc unes quantes cites programades amb alguns editors d’arreu. Una em fa especial il·lusió, és amb una editorial de Colòmbia que està interessada en el conte de na Catalina”.

A banda d’això, té quatre reunions més pactades i algunes que concretarà in situ a la fira. “Hi vaig amb el meu dossier sota el braç esper poder traduir alguna de les meves obres i fer contactes”. A Vinyes, l’acompanyaran altres il·lustradors com Bárbara Alca, Bárbara Sansó, Diego Ingold, Francisco Linhart, Harold Jiménez Canizales, Jorge Isaurralde, Julio Robledo, Malaika Comet, Margalida Vinyes, Nívola Uyá, Saeta Hernando, Toni Galmés, Víctor Escandell, Soma Marc Peris, Tolo Alberti, Ana Bonilla Alonso, Luis Felipe Resines i Gustavo Berocán, que gràcies a l’ajuda de l’Illenc poden anar a la fira.

La il·lustració principal és de Francesc Grimalt, un dels convidats oficials a Bolonya. Margalida Vinyes és autora de Catalina, la cuinera de l’òpera, a la imatge de la dreta.

Les editorials són l’altre gran sector que vol tenir presència a Bolonya. “No és la primera vegada que la pollencina El Gall Editor assisteix a la fira italiana”, diu Gracià Sánchez. “Hi hem assistit en tres o quatre ocasions anteriors, és la fira més gran infantil i juvenil i ens agrada ser-hi presents per establir contactes i agafar idees de les tendències del sector”, hi afegeix.

I és que són sis les editorials de les Balears que a partir de demà seran presents a Bolonya. Són, a banda d’El Gall Editor, Dolmen, Finis Africae, Tracalics, Promopress i Souvenir Edicions. Els objectius de Gracià per a la fira d’enguany són, “per una banda, contactar amb editorials, sobretot italianes, per veure si hi podem fer algun negoci i traduccions i, per una altra, veure il·lustradors i aprofitar per fer visites, sobretot enguany que la llengua catalana n’és la convidada”. “Ho hem d’aprofitar”, assenyala l’editor. “D’una fira mai t’endús contractes signats sota el braç, però sí que hi fas molts de contactes i s’agafen moltes idees d’arreu del món que ens permeten estar al dia”, puntualitza.

Francesc Grimalt és dissenyador de conceptes i també fa feina en el món de cinema. De fet, actualment treballa amb una pel·lícula de Terry Gilliam. Creu de Bolonya que és “una molt bona promoció per expandir la creació personal que moltes vegades no troba sortida”.

Grimalt forma part del programa de la prefira, que ha estat organitzat aquest cap de setmana per l’Institut Ramon Llull i de la qual el mallorquí és el convidat oficial. Dissabte va impartir un taller sobre il·lustració amb plastilines i dibuixos per a infants a partir dels cinc anys lligat a la promoció del LADAT, la Unitat d’Animació i Tecnologies Audiovisuals de la UIB. A més, Grimalt s’integra en l’exposició d’il·lustradors amb obra gràfica original exposada a la fira i promocionarà els seus llibres Sanatoria i Secuela.

Il·lustració de Diego Ingold.

Diego Ingold és un altre dels noms de les Balears a Bolonya. El creador ens assenyala que no ha tingut sort per a la concertació de cites prèvies a la fira: “Vaig escriure a unes 70 editorials, però no n’he trobat cap que m’hagi donat hora. No obstant això, aquesta negativa ha resultat ser una sort per a mi perquè tenia ganes d’anar-hi i, com que la meva feina és més pictòrica que d’il·lustració, aprofitaré la fira per fer animacions de pintura en viu. M’enduc un projector petit sense cables i pintures per estar allà dibuixant en directe i pens que així es podran fixar més en la meva feina”. Ingold ha publicat recentment el llibre infantil Teresa, que narra la història d’una vaca que vol volar des del Brasil als Estats Units.

La companyia Mariantònia Oliver també ha participat en la prefira. Ahir hi representà la peça Volen Volen de dansa i circ, amb Mateu Canyelles i Gràcia Moragues.

Demà és el sus oficial de la fira infantil i juvenil més important del món i la convidada conjunció catalanobalear farà que disposin d’un estand de 176 m2, un dels més grans i destacats de la fira.

stats