El convent de les Caputxines de Palma rep 364.000 euros per a restauració i divulgació

L'àrea de Patrimoni del Consell de Mallorca atorga aquesta partida per restaurar el retaule major de l'església i set espais del convent

"Han arribat els Reis i més que carregats" al convent de les Caputxines de Palma, ha afirmat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. Aquest dilluns s'ha presentat el projecte de "recuperació, restauració i divulgació" que es durà a terme al convent i al qual es destina una partida pressupostària de 364.000 euros, la injecció econòmica "més important que ha rebut el monestir en els darrers 20 anys", com ha comentat un dels comissaris de patrimoni històric artístic del monestir, Jaume Llabrés.

A la presentació hi ha assistit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, que ha afirmat que al monestir hi ha "moltes més necessitats que doblers disponibles" i ha destacat que de cada objecte de la gran col·lecció etnològica del convent "es pot fer una lectura de la història de Mallorca".

El convent, que a hores d'ara pertany a les franciscanes i hi conviuen nou religioses, és l'únic convent de clausura de les Illes Balears que es pot visitar i inclou un "conjunt singular d'espais d'arquitectura popular amb un gran valor etnogràfic", ha afirmat Llabrés. D'aquests, se'n restauraran set, juntament amb el retaule major de l'església.

Retaule major

El retaule que presideix l'església, construïda a final del segle XVII, d'estil barroc germànic rococó, és un dels pocs en què l'element principal és un oli sobre taula, en lloc d'elements escultòrics. En aquest s'hi representen la Puríssima Concepció entre sant Francesc i santa Clara i la pintura s'atribueix a Joan Montaner Cladera. "Com que la pintura està encastada a la paret, rep molta humitat", ha dit Jaume Llabrés. La restauració del retaule la faran Antònia Reig, directora del taller de restauració del Bisbat de Mallorca, i Maria del Mar Riera, i tindrà un cost de 102.850 euros.

Espais etnogràfics

Al voltant del claustre hi ha espais que descriuen la història del convent a partir dels objectes que acullen i de les funcions que se'ls atribueixen. Aquests no s'han restaurat mai. "Només s'han fet nets i emblanquinat", segons Llabrés. Aquests espais són el rebost de l'oli, la cantina del pou, el llenyer i carbonera, l rebost del vi o salera,el rebost de "Cals Hermanos", la clastra de la bugada i la bugaderia. La rehabilitació de tots aquests espais anirà a càrrec de l'arquitecta Joana Aina Salvà i el cost pressupostat és de 156.129 euros.

A més, es faran actuacions de tractament del corc dels sostres de fusta dels quatre corredors del claustre així com en algunes sales i altres millores a la zona del betlem.

Es preveu que les obres començaran el mes de febrer i al monestir esperen que estiguin enllestides abans de l'estiu vinent.

 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF