PATRIMONI
Cultura 14/07/2018

El Consell recupera catorze arxius municipals

L’objectiu és catalogar i digitalitzar els fons a través d’una línia d’ajuts “tan oberta com sigui possible”

M. J. Ribas
3 min
El Consell recupera catorze arxius municipals

PalmaEl projecte de recuperació de l’arxiu històric de Campanet és només un exemple de les diferents accions que es poden dur a terme en un arxiu municipal.

Ahir dematí el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, va visitar l’Arxiu Municipal de del municipi, acompanyat de la batlessa, Magdalena Solivellas, i del director del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB, Miquel Pastor, que assessora aquest projecte de millora del fons històric del municipi.

Miralles va explicar que “des del departament varen detectar que els diferents arxius municipals dels pobles de Mallorca, entre ells molt diversos, hi havia la necessitat de catalogació i digitalització de fons”. Arran d’això es va dissenyar una línia d’ajudes per a catorze arxius diferents, “el més oberta possible” perquè cada un pogués dissenyar un procés a mida.

“Bàsicament perseguim dos objectius: garantir la conservació de la documentació que hi ha als arxius municipals i fer possible la divulgació d’aquest contingut, que els investigadors en tinguin accés, també perquè se’n puguin fer accions divulgatives per a la població en general. Si sabem el que tenim i està en bon estat, afavorirem que es duguin a terme projectes de recerca i iniciatives culturals de divulgació del contingut”. Segons va explicar Miralles, es vol evitar que el patrimoni quedi a les golfes dels ajuntaments, fent-lo més accessible. “A través del coneixement del nostre passat podem entendre millor el nostre present i tenir un futur amb més garanties”.

Arxiu Municipal de Campanet

La documentació històrica de l’Ajuntament de Campanet es troba immersa en un procés de trasllat des de la seva antiga ubicació fins a les estances del darrer pis de la Casa de Cultura, que han de ser la seva seu definitiva. Aquest projecte d’ordenació, descripció, classificació, catalogació, condicionament, protecció i digitalització dels diferents fons és el resultat de la línia de subvencions posada en marxa aquest 2018 pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, a la qual s’han acollit catorze municipis que rebran 125.834,90 euros en ajuts.

La iniciativa s’aplica per a la documentació històrica anterior a 1940, que inclou tres fons diferents: el fons municipal, el fons de pergamins i el fons de Son Torroella. S’han d’analitzar i reordenar les fitxes manuscrites per l’historiador Josep Segura Salado, realitzar una primera descripció per tal de tenir un coneixement general del fons, elaborar quadres de classificació, catalogar informàticament i ordenar i protegir la documentació dins contenidors adequats. Un procés que conclou amb la definició d’un pla de digitalització, que afectarà, en una primera fase, 14.458 fulls, entre els quals hi ha el Llibre d’oïdors de comptes i de Clavaria, els llibres de la Cort Reial, testaments i pergamins, entre d’altres. El projecte té un pressupost de 39.754 euros, dels quals 30.000 provenen de la convocatòria de subvencions al fons d’organització d’arxius d’ajuntaments del Consell de Mallorca.

Els documents més antics localitzats són del s. XV, són pergamins i testaments. A partir del s. XVI hi ha molta documentació municipal, de la Universitat i una sèrie de processos judicials. El 95% de la documentació és municipal, a més de, per exemple, l’arxiu particular de Biniatró, un donatiu molt interessant, i un fons del moviment nacional.

Metodologia

Segons Miquel Pastor, els documents poden ser molt rellevants per a la investigació històrica, la idea de la col·laboració entre la Universitat i l’Ajuntament és facilitar que aquesta documentació tan útil com a matèria primera per a la recerca, a més de facilitar-ne l’accés, volen que sigui accessible mitjançant internet.

D’altra banda, la metodologia utilitzada en aquest arxiu ha de servir de precedent per ser aplicada en altres contextos. Ara, en una primera convocatòria, s’han beneficiat catorze ajuntaments: Esporles, Valldemossa, Fornalutx, Pollença, Santanyí, Campanet, Sineu, Sóller, Palma, Sencelles, Algaida, Santa Maria del Camí, Puigpunyent i Artà.

També podrien treballar sota demanda, si hi ha un interès específic en un àmbit de recerca en una documentació, també hi ha la possibilitat de treballar en col·laboració amb els possibles projectes de recerca i de prioritzar els materials en pitjor estat de conservació, informació única que perilla. Molts de documents es troben amb el paper degradat o la tinta és corrosiva, és el més urgent.

L’Ajuntament està molt sensibilitzat, seguint la normativa internacional. Les transcripcions de les declaracions d’altres èpoques són també com un viatge al llenguatge i a un context específic, tant pel seu contingut com per la forma.

A més, el Departament de Cultura també fa feina en la redacció d’un Reglament del Sistema d’Arxius de Mallorca, que inclou la creació d’un Centre Coordinador semblant al que funciona actualment per a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, a través del qual els arxius de Mallorca puguin rebre suport tècnic, econòmic i informàtic del Consell, a més de formació per al seu personal.

stats