Cultura 30/04/2019

El Consell de Menorca neteja de grafits i pintades la cova dels Coloms

Segons algunes excavacions arqueològiques, la cova es va utilitzar com a lloc d’enterrament en època talaiòtica

Iván Martín
2 min
La Cova dels Coloms és coneguda popularment a Menorca com 'La Catedral'.

MaóEl Departament de Cultura del Consell de Menorca ha impulsat les feines de restauració en un dels paratges amb més encant de l’illa, la cova dels Coloms. Aquestes feines han consistit en l’eliminació d’unes pintades que havien anat omplint, durant les darreres dècades, les parets de la cova. Es tracta d’un dels indrets més visitats pels excursionistes. La seva ubicació, el barranc de Binigaus (es Migjorn), i les seves dimensions –25 metres d’alçària, 20 d’amplària i 110 metres de llargària– han convertit la cova dels Coloms en un dels racons preferits dels residents i visitants.

Segons algunes excavacions arqueològiques efectuades, es pot deduir que la cova es va utilitzar com a lloc d’enterrament en època talaiòtica. La troballa més espectacular va ser la de dues banyes de bou fetes en bronze, que es poden vincular amb la creença en una divinitat relacionada amb aquest animal. La cova dels Coloms està declarada Bé d’Interès Cultural en la categoria de zona arqueològica. L’equip de restauradors de l’empresa Talaia Cultura SL s'ha encarregat durant l’abril de l’eliminació dels grafits i les pintades que omplien les parets interiors.

Les pintades intervingudes havien estat fetes amb instruments de tot tipus, pintures i colors, tot i que hi abundaven les efectuades amb carbonet vegetal, guix, esprais sintètics i pintures plàstiques. La majoria són inscripcions amb el nom de les persones que les han fetes i amb el corresponent any de l’acte vandàlic. La primera pintada és del 1914, però la majoria es varen fer entre el 1970 i el 2000. S’han utilitzat procediments mecànics per a la neteja que inclouen l’ús de trepants de bateria amb capçals de filaments de niló, que permeten controlar i minimitzar la fricció a la roca. En les pintades més penetrants s’ha fet un tractament addicional de reintegració cromàtica amb terres i pigments naturals específics de restauració.

stats