Cultura 28/03/2020

El Consell de Mallorca destina mig milió d'euros a Cultura, Patrimoni i Política Lingüística

L'ajuda està pensada per a empreses i autònoms

Ara Balears
2 min
La Misericòrdia, seu del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística

PalmaEl Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca destinarà 500.000 euros a ajudes extraordinàries per al sector, segons ha anunciat aquest dissabte l'executiu insular. L'objectiu és pal·liar els efectes negatius que té la crisi del covid-19 en la seva activitat i en la seva economia.

La vicepresidenta del Consell, Bel Busquets, ha anunciat que es farà una convocatòria d'ajuda immediata per a empreses i autònoms del sector en què el departament té competències. A més, s'allargaran els terminis d'altres convocatòries i s'incorporaran bestretes a totes les d'enguany.

A aquesta partida d'ajudes s'hi han de sumar les destinades a iniciatives extraordinàries dels diferents organismes dependents del Departament. Entre aquestes es troba, per exemple, la inversió del teatre Principal de Palma de 15.000 euros en activitats com Teatre de Contenció IB per a la difusió d'obres de l'arxiu de produccions i reserva 14.800 euros per assumir part de les despeses de les companyies. Per altra banda, la Fundació Mallorca Literària ha destinat 24.000 euros a l'adaptació i programació d'activitats, i la Biblioteca de Cultura Artesana ha invertit 10.000 euros en la compra de llicències de continguts en línia -llibres i pel·lícules- per a les biblioteques de Mallorca.

En aquest sentit, Busquets ha explicat també que s'incorporaran bestretes amb la concessió a totes les convocatòries per tal d'injectar liquiditat a les empreses com més aviat millor. "Volem contribuir a pal·liar els efectes negatius de la manca d'ingressos durant aquestes setmanes en què s'han tancat equipaments culturals i s'han suspès les funcions", ha afegit.

Així mateix, Busquets ha anunciat que s'ampliarà el termini per programar activitats del Catàleg d'Activitats Culturals (CACIM) amb la convocatòria de subvencions de 2019 i 2020, en funció de la durada de l'estat d'alarma. Aquesta mesura té per objectiu facilitar als ajuntaments la reprogramació dels espectacles que tenien prevists aquests mesos en lloc de cancel·lar-los i impedir així que les companyies perdin els ingressos que tenien calculats.

La convocatòria del CACIM 2020-2021 es publicaria segons el calendari previst per a activitats que es programin entre juliol d'enguany i el mateix mes de l'any que ve. Tot i això, el Consell serà flexible davant la possible necessitat de reformular els projectes en cas d'ajornaments, com ara de festivals.

A més, tots els organismes que depenen del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística treballen per prioritzar l'adaptació de les activitats previstes i fer-les, per exemple, per streaming, abans que ajornar-les o suspendre-les. Així, ha apuntat Busquets, es podrien mantenir els clubs de lectura o els contacontes.

stats