Cultura 27/04/2020

'Conficontes': padrins que expliquen contes per telèfon als nets

La pàgina Club del Buuk, creada per la mallorquina Aina Bestard, recull les històries que conten els grans als més petits a distància

E. Navarro
2 min
Imatge del facebook 'Club del Buuk', on es recopilen els 'conficontes' de padrins a nets

PalmaHi havia una vegada una nina el pare de la qual era de viatge sis dies a la setmana i, cada nit, ell la cridava per telèfon i li explicava un conte. Aquesta és la premissa dels populars Contes per telèfon de Gianni Rodari, que ara, més de cinquanta anys després, tornen a practicar molts padrins confinats davant la impossibiliat de poder estar amb els nets.

La il·lustradora mallorquina Aina Bestard, juntament amb la catalana Anna Llarch, va adonar-se que s'estava produint aquest fenomen espontani, i van decidir recopilar totes aquestes històries -els 'conficontes'- per publicar-les a l'Instagram Club del Buuk perquè tothom en pugui gaudir. Van començar fa dues setmanes i ja tenen una vintena d'audiocontes penjats.

"La idea va venir perquè Anna té un fill de tres anys, a qui els padrins li explicaven un audioconte cada horabaixa per telèfon. Vàrem anar demanant-ho a amics i vam veure que s'estava fent molt i d'una manera molt natural", relata Aina Bestard. "És un vincle molt lligat als padrins i és molt guapo veure com cerquen maneres de mantenir-lo, i més sabent que segurament nets i padrins seran els darrers a poder-se retrobar", afegeix.

Hi ha contes de tota mena, explicats per àudios, telefonades i videocridades i dedicats a cada net. "Fins i tot tenim casos de padrins que es connecten amb videocridada amb tots els nets i gaudeixen amb els cosins d'aquesta estona", diu Bestard. Tot i que està establerta a Barcelona, ha fet una crida per tenir contes en mallorquí i, de moment, ja tenen una rondalla i un conte que publicaran aquesta setmana.

Per participar-hi, proposen als padrins que gravin una nota de veu que comenci amb "Conte per...", continua amb el títol del conte i, per acabar, que expliquin la història. Aquesta pot ser inventada, tradicional, microrelats... en l'idioma i la durada que cadascú vulgui. Perquè es pugui fer públic, s'ha d'enviar al correu electrònic clubdelbuuk@gmail.com, indicant el nom i el lloc on viuen. Com diu el lema del projecte: "A falta d'abraçades, fem que s'escampi el poder de la paraula i de la imaginació".

stats