Cultura 02/06/2020

Els concerts de Rodrigo Cuevas i Maria Rodés, entre els plats forts del festival 'La Lluna en vers'

El cicle d'estiu de la Fundació Mallorca Literària tira endavant gairebé tota la programació que tenia prevista amb limitació d'aforament

Elena Navarro
3 min
Bel Busquets i Carme Castells, durant la roda de premsa aquest matí als jardins de la Misericòrdia

PalmaEl lied mallorquí d'Antoni Lliteres i Joan Ciria, amb un espectacle enfocat a la poesia de Maria Antònia Salvà, obrirà 'La Lluna en vers' el proper 27 de juny al jardí de la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem. El festival d'estiu de la Fundació Mallorca Literària tira endavant l'edició 2020 mantenint gairebé tota la programació que tenia prevista i limitant l'aforament segons les indicacions de la fase 2 de desescalada. La directora de la fundació, Carme Castells, i la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, n'han presentat la programació aquest dimarts als jardins de la Misericòrdia.

Alguns dels plats forts d'aquesta edició són els concerts de Maria Rodés (17 de juluol) i Rodrigo Cuevas (1 d'agost) a la Consolació de Sant Joan, o el recital de poesia de Rossy de Palma, Resilienza d'amore al teatre Principal de Palma (23 d'agost). Entre altres propostes, es podrà gaudir de la poesia cantada de Miquela Lladó; l'espectacle Apoptosi, el projecte creatiu de Miquel Brunet, Marcel Pich i Guillem Simó, i la fusió de folklore, clàssica i electrònica de Magalí Sare & Sebastià Gris i el seu A boy and a girl (7 de juliol), o l'espectacle de cloenda de Som tantíssimes, que mesclarà dansa, il·lustració, poesia i música.

Com és habitual, els jardins de la Casa Llorenç Villalonga es converitran en escenari teatral, enguany amb Amarg, de Rafel Gallego, protagonitzada per Núria Fiol, Ona Borràs i Marina Nicolau (13 d'agost), que se centra en la figura de Federico Garcia Lorca; i el clàssic Senyoreta Júlia, de Somni produccions, amb Agnès Llobet, Lluqui Herrero i Xavi Frau.

Per a la festa del llibre que ha organitzat el Gremi de Llibreters de Mallorca el 23 d'abril, la Fundació organitza diversos recitals i concerts literaris. A més, es presentarà el llibre recopilatori Escrit a casa, fruit del treball col·lectiu de 36 creadors durant les setmanes de confinament, de què han nascut 12 relats escrits i il·lustrats que s'han anat divulgant en format vídeorelat.

En definitiva, literatura, música, dansa i teatre en espais emblemàtics de les Illes com a escenari: el jardí de la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem, el pati del Teatre Municipal de Santanyí, la Consolació de Sant Joan i el Claustre del Convent de Lloret, entre d'altres. Tot i que limiten l'aforament, Castells ha destacat que la proposta de 'La Lluna en vers' sempre ha estat "en petit comitè", cosa que permet intimitat entre el públic i l'artista. Per la seva banda, Busquets ha celebrat que aquest dimarts reobren les cases de la fundació i que sigui possible celebrar el festival. Quant a l'aforament, ha explicat que "optam per la prudència", però si la desescalada permet augmentar aforament, "podem adaptar-nos-hi".

Jornades professionals

Una de les novetats d'enguany és que s'estan programant unes jornades professionals que consistiran que els artistes que venen de fora es trobaran amb els artistes d'aquí "per parlar a fons i obrir diàlegs", ha explicat la directora. Així, l'objectiu és propiciar el contacte i l'intercanvi entre artistes convidats i altres creadors i programadors de l'illa, perquè, a més d'una experiència d'espectacle, el festival pugui ser l'espurna que encengui noves accions o projectes artístics.

Es preveu que sigui presencial, amb una vintena d'assistents i amb inscripció prèvia. Hi haurà una primera part de diàleg de l'artista convidat, que serà divulgada posteriorment pel canal de Mallorca Literària a Youtube, i després una taula de treball amb interacció entre convidats i participants. Així i tot, si la crisi sanitària no ho permetés, també hi ha la possibilitat oberta de fer-ho de manera virtual.

Protocol pel covid-19

Com és habitual, la venda d'entrades –o reserva, en cas d'activitat gratuïta– es farà en línia, a través de la pàgina web del projecte i de la plataforma Entradium. S'habilitarà un servei de taquilla una hora abans de cada concert, amb la restricció que només es podran fer pagaments amb targeta sense contacte.

S'haurà de dur mascareta per entrar al recinte i durant els desplaçaments. Durant el concert no és necessari dur-ne, un cop el públic estigui assegut. Hi haurà un punt d'higiene personal amb gel hidroalcohòlic, es validarà l'entrada per mitjà digital i hi haurà possibilitat d'accedir als banys, però es recomana usar-los al mínim possible.

stats