Òmnium i OCB respecten totes les formes per demanar llibertat d'expressió del músics al Palma Arena

El vicepresident de l'entitat cultural catalana, Marcel Mauri, i el president de l'OCB, Josep de Luis, han fet un balanç positiu del concert en defensa de la llibertat i contra la repressió 

"Valoram molt positivament la mobilització popular d'aquesta convocatòria i felicitam els convocants i els participants". Així s'ha expressat aquest dilluns al capvespre el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, a l'hora de fer balanç del concert celebrat ahir al Palma Arena en defensa de la llibertat d'expressió.

Acompanyat pel president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, Mauri també ha defensat totes les maneres en què els músics varen manifestar les seves idees. I és que les presentacions i manifestacions de Maria del Mar Bonet, Albert Pla, Antònia Font o Pablo Hasél, entre altres participants, varen ser molt diferents. Va destacar, sobretot, la d'aquest últim, que va cremar una fotografia del rei Felip VI just quan va acabar el seu concert. Tant el vicepresident d'Òmnium com el president de l'OCB consideren que, precisament, aquesta diversitat és un reflex de les llibertats creatives i artístiques de cada músic. 

Mauri ha fet una crida a la ciutadania perquè es mantingui mobilitzada i ha assegurat que des d'Òmnium continuarà donant suport a iniciatives com aquesta de l'Obra Cultural Balear. En aquest sentit, també ha volgut agrair el suport de les Illes i la solidaritat demostrada cap als presos polítics catalans.

"El concert del Palma Arena va convertir ahir Palma en la capital de la llibertat d'expressió", ha declarat, i ha assenyalat que aquest és un fenomen molt important atesa la situació d'involució democràtica actual, agreujada per l'aplicació de la llei Mordassa "que encara no s'ha derogat ni sembla que l'actual govern tingui voluntat de fer-ho". 

Segons el vicepresident d'Òmnium, tot això obliga a crear una consciència col·lectiva per fer entendre a tothom que si a una persona li vulneren els drets ens els vulneren a tots. En aquest sentit, Mauri ha volgut recordar que des de la seva entitat s'ha engegat una campanya per denunciar casos com el de Valtonyc

Reunió amb la consellera de cultura 

Aprofitant la visita, el vicepresident d'Òmnium també s'ha reunit amb la consellera de cultura, Fanny Tur, a qui li ha explicat la situació del president de l'entitat, Jordi Cuixart, actualment en presó preventiva a Soto del Real. 

Marcel Mauri ha agraït el suport de totes les persones de les Illes que han enviat cartes a Cuixart i la solidaritat expressada. 

La reunió amb Fanny Tur també ha servit per posar sobre la taula les diferents polítiques lingüístiques i culturals que es volen dur a terme i de foment de la projecció exterior de la cultura catalana a través de l'Institut Ramon Llull. A més, s'ha acordat nomenar Jordi Cuixart president de la Federació Llull, que aglutina les entitats culturals i de protecció de la llengua OCB, Òmnium i Acció Cultural del País Valencià. 

El president de l'OCB, Josep de Luis, ha explicat que després de l'estiu es preveu iniciar un seguit d'activitats i campanyes de mobilització. 

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF