Una cinquantena d'esglésies de Mallorca es preparen per celebrar l'Assumpció de la Mare de Déu

L'artista Juan Carlos Rego de la Torre ha estat l'encarregat de fer la intervenció artística a la Mare de Déu dels Amics del Patrimoni

Una cinquantena d'esglésies i convents de Palma i la Part Forana de Mallorca escalfen motors per celebrar la gran festivitat tradicional de l'agost: l'Assumpció de la Mare de Déu, que té lloc el 15 d'agost i que requereix el muntatge del llit on es pot contemplar aquesta figura religiosa. El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell té, des de 2010, un programa per impulsar aquesta celebració, que té el suport d'una pàgina web en la qual es dona informació sobre els llocs on es poden visitar els elements que formen part de la festa.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, escriu a la pàgina web que, "després dels esdeveniments a escala mundial, estam obligats a reflexionar". A Mallorca, prossegueix, "no podem concebre un mes d'agost sense la seva festa per excel·lència: la Mare de Déu morta". Precisament en aquest context social difícil, Coll diu que "alfabegueres i bellviures ens ajudaran a protegir les imatges, aquest any amb més intenció".

Enguany, a més del programa cultural de la festivitat, han habilitat un apartat a la pàgina web del catàleg del Consell de Mallorca que recull les peces vinculades als llits de la Dormició. Hi ha fitxes amb informació obtinguda amb la recerca i que s'anirà completant com un recull de patrimoni material i immaterial, "perquè la difusió és un dels nostres pilars i la divulgació, també", tanca.

La Mare de Déu de Riego de la Torre

Per 18è any consecutiu, Amics del Patrimoni convida un artista a fer una intervenció contemporània a la Mare de Déu. Enguany ha estat el torn de Juan Carlos Riego de la Torre, que ha volgut relacionar la verge amb l' anima pristinam: l'ànima pura. Per l'artista, a més de la dimensió espiritual, aquesta puresa també té una esfera filosòfica, que fa referència a aquell estat de l'ànima abans de qualsevol corrupció.

La intervenció ha constat d'un altar que està fet de miralls, "on es mira la humanitat i es reflecteix distorsionadament l'espai, entre realitat i il·lusió", explica. "La transparència té a veure amb allò que és immaterial, neutral; i al mateix temps el mirall crea un reflex, de manera que l'espectador i l'espai també formen part del llit", afegeix.

Riego de la Torre ha fet el coixí d'una manera totalment artesanal, perquè volia deslligar-se de qualsevol cosa que tingués a veure amb les presses de la fabricació industrial o electrònica. "M'interessava la recuperació de la manualitat, que va més enllà dels límits del temps i de la voluntat lucrativa, com si fos una ofrena". La inauguració de la instal·lació serà el proper 10 d'agost a l'església dels Sagrats Cors.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF