Cinema

El cinema que veurem el 2022

Superherois, 'blockbusters' i 'biopics', la recepta de Hollywood per a la cartellera pandèmica

7 min
Lily Gladstone i Leonardo DiCaprio a 'Killers of the flower moon', de Martin Scorsese

BarcelonaSi la pandèmia no torna a fer saltar pels aires el calendari d'estrenes, el 2022 veurà l'enfrontament entre dues maneres d'entendre el blockbuster, la dels superherois, que tornaran a exercir el seu domini de la cartellera, i la de vaques sagrades de Hollywood com Tom Cruise o James Cameron. També serà l'any del retorn de tòtems com David Cronenberg, Martin Scorsese, Steven Spielberg, de l'estrena de tres pel·lícules de Brad Pitt i un bon grapat de biopics. Pot ser també un any magnífic per al cinema català amb noves pel·lícules de Juan Antonio Bayona, Carla Simón, Albert Serra i Isaki Lacuesta.

'Blockbusters' i franquícies

Tornen les superproduccions. ¿També el públic als cinemes?

Tretze anys després de rebentar la taquilla mundial amb Avatar, James Cameron torna al món de Pandora amb Avatar 2, una seqüela que no ha generat l'interès que caldria esperar de la continuació de la pel·lícula més taquillera de la història, potser perquè el 3D ja no és un reclam per al públic. ¿Ho són encara les grans estrelles? Es veurà amb l'estrena (molts cops endarrerida) dels dos títols protagonitzats per l'incombustible Tom Cruise, Missió Impossible 7 i Top Gun: Maverick. L'univers Harry Potter estrenarà la tercera entrega de la saga Animals fantàstics (Els secrets de Dumbledore) amb Mads Mikkelsen substituint el defenestrat Johnny Depp. També hi haurà adaptacions de videojocs (Uncharted, amb Tom Holland), cinema de desastres (Moonfall, del rei del gènere Roland Emmerich) i l'acció frenètica de Bullet train, sobre un tren atapeït d'assassins amb Brad Pitt i Sandra Bullock de protagonistes –repetiran a la comèdia d'aventures The lost city–.

Tom Cruise a 'Top Gun: Maverick'

Domini superheroic

Marvel lidera la taquilla però Batman escalfa a la banda

Després que el 30% de la taquilla nord-americana del 2021 fos per a pel·lícules de Marvel, és evident que el ritme d'estrenes de l'estudi no afluixarà el 2022. El multivers serà un altre cop el focus de la seqüela animada Spiderman: across the spider-verse i de Doctor Strange en el multiverso de la locura, continuació directa de la taquillera Spiderman: sin camino a casa. A Thor: Love and thunder veurem l'upgrade de Natalie Portman: de nòvia de Thor a Deesa del Tro, mentre que l'interès de Black Panther: Wakanda forever rau sobretot en veure com gestionen l'absència obligada de Chadwick Boseman i el de Morbius, en el paper de Jared Leto com a vampir amb consciència. Fora de Marvel, l'estrena de l'any serà el nou Batman amb Robert Pattinson, que recupera la foscor de l'etapa Nolan i aspira a superar les xifres imbatibles de Marvel. DC posarà en marxa el seu multivers a The Flash –amb Ben Affleck i Michael Keaton reprenent el rol de Batman– i estrenarà seqüeles d'Aquaman i Shazam i el debut com a superheroi de The Rock, Black Adam, dirigida per Jaume Collet-Serra.

Un altre Hollywood és possible

Paul Thomas Anderson i Branagh, a la caça de l'Oscar

El Hollywood més autoral té en Paul Thomas Anderson un dels seus herois; el 2022 estrenarà la comèdia romàntica adolescent Licorice Pizza, un American Graffiti sense nostàlgia boomer aclamat per la crítica nord-americana. El seu gran rival als Oscars serà el Belfast de Kenneth Branagh, un viatge personal a l'època més convulsa del conflicte nord-irlandès. El callejón de las almas perdidas de Guillermo del Toro no ha tingut una bona acollida als Estats Units, on ha quedat eclipsada per l'èxit de Spiderman; a casa nostra s'estrena el 28 de gener. El retard en l'estrena de West Side story ha permès a Steven Spielberg filmar ja el seu nou treball, The Fablemans, un drama íntim escrit per Tony Kushner a partir dels records familiars del mateix Spielberg que arribarà a finals d'any coincidint amb l'ambiciosa Babylon de Damien Chazelle, la reconstrucció dels inicis de Hollywood com a Meca del Cinema, amb Brad Pitt i Margot Robbie de protagonistes. La convidada sorpresa a la festa podria ser Three thousand years of longing, el retorn de George Miller set anys després del cop de puny a la taula de Mad Max: Fury road.

Fotograma de 'Licorice Pizza'

La resistència del cinema d'autor

De Robert Eggers a James Gray passant per Ryusuke Hamaguchi

Entre superherois i blockbusters encara queda lloc –però cada vegada menys– per al cinema independent. El Robert Eggers d'El far ha reunit un repartiment brutal per a The northman, una èpica vikinga amb Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Willem Dafoe i una Bjork que torna al cinema 22 anys després de Ballar en la foscor. Kelly Reichardt, directora del millor film de 2021 segons els crítics de l'ARA, ambienta Showing up al món de l'art, que protagonitza Michelle Williams. Un altre favorit de la crítica, Ryusuke Hamaguchi, estrenarà finalment Drive my car, el film més aclamat de l'últim Canes. L'italià Luca Guadagnino es retrobarà amb Timothée Chalamet a Bones & all i el britànic Jonathan Glazer (Under the skin) adaptarà Martin Amis a Zone of interest. També arribaran (¿potser a Canes?) els nous treballs de cineastes imprescindibles com la francesa Claire Denis (Feu), el taiwanès Hou Hsiao-Hsien (Shulan River) i James Gray (Armageddon time, amb Anne Hathaway i el Jeremy Strong de Succession).

El cinema importa a les plataformes

La reunió de Scorsese amb DiCaprio i De Niro, el film més esperat

Com demostra l'èxit de No mires arriba, el cinema no és només una aposta de prestigi per a les plataformes. Netflix ha agafat el gust a les superproduccions i el 2022 estrenarà la seva pel·lícula més cara, The gray man, un film d'espies dels germans Russo (Vengadores: Endgame) que enfronta dos exagents de la CIA (Chris Evans i Ryan Gosling). A la plataforma hi haurà espai per al thriller futurista Escape from Spiderhead, per a la versió cinematogràfica de la sèrie Luther i per al Pinotxo animat de Guillermo del Toro, però també per als nous treballs de Noah Baumbach (White noise, adaptació de Don Delillo amb Greta Gerwig i Adam Driver), Richard Linklater (l'animació experimental Apollo 10 ½) i David Fincher (el thriller criminal The killer). Amazon estrenarà finalment el thriller eròtic Deep waters, en què es van conèixer Ben Affleck i Ana de Armas, i Apple TV+ un dels títols més esperats de l'any, el drama criminal Killers of the flower moon, la setena col·laboració de Martin Scorsese amb Leonardo DiCaprio i la desena amb Robert De Niro. No és, per cert, el primer cop que el director treballa amb les seves dues muses: ja van coincidir el 2015 en un curt pagat per un casino de Macau.

Seqüeles animades

Com esprémer les franquícies 'Shrek', 'Gru' i 'Toy Story'

El cinema animat de Hollywood continua instal·lat en la seqüelitis i bona part de les novetats del 2022 pertanyen a franquícies d'èxit. És el cas de Litghyear, aventura en solitari del Buzz Lightyear de Toy Story, però també de la preqüela Minions: El origen de Gru o d'El gato con botas: El último deseo, nou spin-off felí de la saga Shrek. L'excepció seria Red, fantasia de Pixar sobre una adolescent que es transforma en un gran ós panda quan s'exalta. En l'animació independent és més fàcil trobar originalitat: Flee, que explica la història real d'un refugiat afganès, podria estar nominada als Oscars en les categories de millor film animat, film internacional i documental.

Dèria pels 'biopics'

Baz Luhrmann porta a la pantalla la vida d'Elvis Presley

Hollywood no és aliè a l'actual culte a la celebritat i el fomenta a través del gènere biogràfic, un reclam tan eficaç com la franquícia de torn. El biopic més esperat del 2022 és l'Elvis de Baz Luhrmann, en què el poc conegut Austin Butler interpreta el Rei del Rock i Tom Cruise el seu mànager, Tom Parker. No serà l'únic cantant que passarà pel sedàs biogràfic, també Withney Huston amb I wanna dance with somebody i Kurt Cobain amb Come as you are. Ana de Armas serà Marylin Monroe a Blonde, que firma Andrew Dominick, i Will Smith el pare de Venus i Serena Williams a El método Williams. Jessica Chastain protagonitza Los ojos de Tammy Faye, sobre la caiguda en desgràcia d'una telepredicadora evangèlica. I Joaquin Phoenix serà Napoleó al biopic històric Kitbag que prepara Ridley Scott.

L'any del cinema català?

S'estrenaran obres d'alguns dels directors més importants del país

Després d'una època de molts plors i lamentacions, el 2022 apunta a any important per al cinema català. El seu director més internacional, Juan Antonio Bayona, s'estrenarà a Netflix amb La sociedad de la nieve, sobre els supervivents de la tragèdia dels Andes que ja va inspirar la cinta Viuen! També està inspirada en fets reals Un año, una noche, l'aproximació d'Isaki Lacuesta a l'atemptat del Bataclan inspirat pel llibre de Ramón González i amb un repartiment liderat per Nahuel Pérez Biscayart i el debut interpretatiu de C. Tangana. La pandèmia va obligar Carla Simón a endarrerir el rodatge d'Alcarràs, però aquest any arribarà finalment la nova pel·lícula de la directora d'Estiu 1993, que recrea l'última collita que fa una família al terreny que han treballat durant dècades. També arribarà aquest any Bora Bora, d'Albert Serra, una història d'amor sui generis filmada a la Polinèsia Francesa amb Benoît Magimel, Sergi López i Cécile Guilbert. També estrenaran nous treballs Jaime Rosales (Girasoles silvestres, amb Anna Castillo i Oriol Pla), Cesc Gay (el film de cinc relats Historias para no contar), Oriol Paulo (Los renglones torcidos de Dios, a partir del llibre de Torcuato Luca de Tena) i el sempre prolífic Dani de la Orden (El test). El cinema espanyol veurà el retorn de la sèrie Camera Café en forma de pel·lícula i els nous treballs de Carlos Vermut (Mantícora), Rodrigo Sorogoyen (As bestas) i Alberto Rodríguez (Modelo 77, basada en un motí real a la presó Model).

'Alcarràs', de Carla Simón

El terror cobra protagonisme

Seqüeles a dojo i un doblet de Cronenbergs

Com era d'esperar en aquests temps apocalíptics, la collita de terror serà abundant aquest any, començant per la imminent resurrecció de la franquícia Scream, a la qual seguirà una seqüela de La matança de Texas produïda per Netflix que enfronta Leatherface a uns influencers i la tercera entrega del Halloween de David Gordon Green, titulada amb un Halloween ends que costa una mica de creure's. Però no tot són seqüeles: Jordan Peele estrenarà la misteriosa Nope, que el reunirà amb el Daniel Kaluuya de Deixa'm sortir. Un altre geni del terror modern, Ari Aster, comptarà amb Joaquin Phoenix a Disappointment Blvd. i Scott Derrickson torna al terror després dels seus treballs per a Marvel amb Black phone, sobre un mag que segresta nens (Ethan Hawke). El 2022 també serà l'any Cronenberg: David estrenarà Crimes of the future, que el director de La mosca ha rodat a Grècia amb Viggo Mortensen, Léa Seydoux i Kristen Stewart, i el seu fill Brandon el thriller de terror i ciència-ficció Infinity pool, amb Alexander Skarsgård.

stats