El cinema en català s'estableix a Cineciutat

Cinemacat és una nova iniciativa que oferirà projeccions de pel·lícules en versió original catalana o subtitulades en català

"No és un cicle ni un esdeveniment, és posar un nom a una línia de programació de cinema en català o subtitulat que volem que sigui habitual a Mallorca", ha afirmat el president de Cineciutat, Javier Pachón. Aquest dimarts s'ha presentat a les sales d'exhibició de l'Escorxador un nou projecte per donar visibilitat i difusió tant al cinema rodat en català o subtitulat en la llengua pròpia de les Illes.

Es tracta d'una iniciativa de  l’Obra Cultural Balear que està organitzada conjuntament per l’OCB, Cineciutat i la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura. La iniciativa pretén esdevenir l’embrió d’una futura programació estable de cinema en català en primer terme a Palma i, posteriorment, en altres localitats.

El president de l'OCB, Josep de Luis, ha assenyalat que es tracta d'un projecte pilot "amb vocació de continuïtat". Per la seva banda, la consellera de cultura, Fanny Tur, ha assenyalat que no es tracta "d'un fet puntual o esporàdic" i que la intenció de la proposta és que "poder gaudir de cinema de qualitat en català sigui habitual".

La programació, que s'enceta aquest dijous amb la projecció de la pel·lícula 'Wonder Wheel' de Woody Allen, es durà a terme durant sis mesos. El primer mes, les projeccions es faran cada dijous a les 20 h i les cintes que es projectaran, a més de la d'Allen, són 'Jean-François i el sentit de la vida', de Sergi Portabella; la comèdia francesa 'Demà comença tot' i ' Segon origen', de Carles Porta i Bigas Luna.

A Cineciutat han afirmat que actualment a les sales de l'illa, "no hi ha cinema en català" i que la normalitat en aquest sentit "depèn molt del calendari d'estrenes de les distribuïdores". Així doncs, una de les línies principals consistirà a intentar apropar les estrenes en la mesura més gran a la proposta.

Per a la iniciativa, la Conselleria de Cultura aporta 8.000 euros a través de la Direcció General de Política Lingüística i Tur ha afirmat que és un "objectiu prioritari" treballar perquè els ciutadans puguin viure més àmbits en català i "l'oci i la cultura ho són".

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF