CINEMA
Cultura 15/08/2016

Els cineastes denuncien maltractament cap al cinema que es produeix a les Balears

L'ACIB manifesta el seu descontentament per la manca de suport al cinema per part de les institucions de les Illes

Ara Balears
3 min
Més agilitat i menys traves per tramitar permisos

PalmaL'Associació de Cineastes de Balears (ACIB) ha manifestat el seu descontentament per la manca de suport que rep el cinema per part de les institucions de les Illes i ha qualificat com a "fonamental" per garantir la supervivència del sector la proposta de MÉS de crear un impost per a les operadores d'internet.

L'entitat ha denunciat que es manté el maltractament sistemàtic en el cinema, "independentment del partit que estigui al capdavant del Govern", en un comunicat al qual també s'ha sumat l'Associació de Productors d'Audiovisuals de Balears (APAIB).

Segons les associacions que agrupen 48 cineastes i 30 de les empreses més destacades del sector "la situació precària i asfixiant que viu el cinema balear perjudica no només el col·lectiu de directors, sinó també el d'actors, productors, guionistes, tècnics i tot tipus d'empreses vinculades directament o indirectament al sector".

Consideren una "garrotada" la recent exclusió de les categories cinematogràfiques dels propers Premis Ciutat de Palma i qüestionen que l'Ajuntament no tracti el cinema com un art en igualtat de condicions que la literatura, la música o les arts visuals.

Destaquen el "dany moral" ocasionat com a consecuencia de la cancel•lació dels premis i asseguren que la producció balear d'enguany ha estat excepcionalment elevada i que les obres de nombrosos directors de les Illes estan sent seleccionades i premiades en diferents certàmens estatals i internacionals.

També mostren el seu descontentament amb la política del Consell de Mallorca que, a més d'haver retallat en els darrers 6 anys el pressupost audiovisual en un 98,5%, continua sense atendre la reiterada demanda que es revisin les bases de les úniques ajudes que encara destina al cinema perquè consideren que són insuficients i amb uns terminis impossibles de complir que posen traves a les possibles coproduccions.

Les associacions lloen la proposta de MÉS de crear un impost per a les operadores d'internet a les Balears, impulsada per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i l'Illes Balears Film Comission (IBFC), a partir d'una idea de l'APAIB. Aquest impost, similar al que ja s'aplica a Catalunya, gravaria amb 0,25 euros al mes cada línia contractada i la recaptació (estimada en uns 3 milions anuals segons els càlculs de MÉS) es destinaria íntegrament a finançar el sector audiovisual a través de la Illes Balears Film Comission.

Quant a la televisió autonòmica IB3, les entitats critiquen que ha reduït el pressupost destinat a les sèries de ficció i ignora "de manera flagrant" que una de les seves funcions és fomentar la producció cinematogràfica de la seva comunitat.

A més, l'entitat ha denunciat els problemes de Filmacib, la mostra de cinema balear bianual la celebració de la qual no s'ha pogut confirmar aquesta tardor a causa del suport insuficient de Cort i el Consell de Mallorca.

El cinema és un sector "estratègic" i "de futur"

Les entitats demanen que es recuperin les ajudes per al sector, es mostri un suport públic, es creï un instrument autonòmic d'inversió privada, es faciliti la concessió de permisos i llicències de rodatge i es creïn exempcions fiscals complementàries a les estatals destinades al sector cinamatogràfic.

Segons un informe de la Fundació Impulsa de 2015, el cinema és un sector "estratègic" i "de futur" i "un dels més rendibles de la comunitat", fins i tot per davant de l'hoteler, han recordat, i han indicat que funciona a més "com la millor eina de promoció turística i la més rendible".

D'altra banda, amb motiu del desè aniversari de la fundació de l'ACIB, l'associació de cineastes prepara un documental titulat 'Dies de llum' en el qual es mostrarà allò més destacat del cinema balear dels darrers deu anys.

stats