Un inici tens per a l’Atlàntida Film Fest

El director, Jaume Ripoll, va criticar el protagonisme de les institucions moments abans de la inauguració per les xarxes

Atlàntida Film Fest al castell de Bellver./ISAAC BUJ.

Aquest dimarts a la nit al castell de Bellver, després d'uns còctels a la fresca i abans del concert de Rocío Marquez i la projecció d''El caso Kurt Waldheim’, el director del festival, Jaume Ripoll i les autoritats donaren el sus oficial a l'Atlàntida Film Fest, una setmana de cinema i actes relacionats amb l'audiovisual del quals Europa és el continent i el contingut, com ara documentals, pel·lícules i estrenes estatals i internacionals, per gaudir des de la consciència i la diversitat. Entre els assistents a l'acte (més de 60 convidats participants), hi hagué Barbet Schroeder, nominat a l'Oscar.

Jaume Ripoll dedicà el seu primer agraïment i record a la revista que els ha donat suport durant els vuit anys del projecte, Fotogramas, que, amb el tancament de la seva redacció principal a Barcelona aquesta setmana, ha fet fora el 80% de la seva plantilla. També va remarcar que un festival gratuït com aquest ha de donar les gràcies a molta altra gent, i a l'administració i les empreses privades que els donen suport, com són Estrella, Audi i Filmin, i IB3, els CSAC i el CEF, que donen suport al jove talent balear, les noves produccions i els creadors. Ripoll va insistir en el seu desig: "Esper que demà, sense còctel, continueu parlant de cine balear. Com deia Albert Camus, 'l'estupidesa insisteix sempre'. Nosaltres, aquesta setmana, insistirem més que ella." El mateix matí s'expressava al seu Twitter personal dient que les institucions amenaçaven de retirar el seu suport si el seu logo no apareixia més gran.

Si bé posteriorment es varen succeir els agraïments a les institucions, no va voler fer cap declaració sobre els tuits que criticaven l’amenaça d’una administració.

El següent a intervenir va ser Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca, qui parlà de la necessària desestacionalització i diversificació econòmica de les Illes. Va apreciar el cinema com a eina per interpretar el context, que no pot girar l'esquena a allò que passa a la Mediterrània, que s'està convertint en un gran mur.

El batle de Palma, Toni Noguera, agraí a Filmin i Jaume Ripoll l'esforç i la paciència, i va dir que Palma aspira a ser una ciutat europea creativa on la cultura ha de tenir un paper imprescindible. Va afegir que la proposta de cinema independent en el context de l'Europa del Brexit i dels migrants a la Mediterrània requereix un espai de diàleg i compromís, que generi intel·ligència col·lectiva, i un festival com aquest, que no és d'estora vermella, reflecteix una nova manera d'entendre el cine i la ciutat de Palma.

Francina Armengol, la presidenta de la Comunitat, expressà el seu agraïment a tots els que fan possible l'Atlàntida Film Fest, com ara Jaume Ripoll i Cristina Gómez. Així mateix, va dir que l'aposta per la cultura també és una aposta per un futur lloable i competitiu, i el cinema com a arma poderosa ens fa pensar en quin món volem, en el paper de la dona en el cinema i la diversitat sexual. Armengol es va comprometre a fer el possible perquè el festival continuï lligat a la ciutat de Palma.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF