Cultura 09/08/2013

El cigne del bé i el mal

El llac dels cignes, representat pel Ballet de Moscou, demà a l'Auditori (21h)

Laia Seró
2 min

PalmaAl mateix temps que queia el mur de Berlín (1989), s'inaugurava el Ballet de Moscou. Les reformes de la Perestroika marcaven l'agenda del declivi soviètic i Timur Fayziev -un exballarí rus de primer nivell- decidia enlairar la companyia de ballet que esdevindria l'"especialista mundial en els grans clàssics". Tutús, puntes i recollits tibants. Vint-i-cinc anys més tard, el Ballet de Moscou s'atura a l'Auditòrium de Palma amb El llac dels cignes en cartellera. "Excel·lents ballarins, una tècnica perfecta", asseguren els que l'han vista. Aquest vespre (21h), el matrimoni rus format per Cristina i Alexei Terentiev -al costat d'un cos de 30 ballarins- serà l'encarregat d'interpretar el primer dels tres ballets que escriví Piotr I. Txaicovski a finals del segle XIX.

"És una obra per a tots els públics, sobretot familiar", explicava ahir el fill dels propietaris de l'Auditòrium, Marc Ferragut. Un fil argumental "hiperconegut", una lluita entre el bé i el mal que "els infants veuran com un conte de fades" i que es materialitzarà en l'enfrontament entre el malvat mag Von Rothbart i l'amor que sent el jove Sígfrid pel cigne més trist del llac, la bella Odette. " El llac dels cignes és un ballet complicat en què la dificultat rau en la tècnica dels braços que han d'esdevenir veritables ales de cignes", apuntava el coreògraf i fundador. Ferm defensor del mètode Stanislavsky, Fayziev també aposta pel "do de caracterització dels ballarins", que esdevenen autèntics actors dalt l'escenari. La representació, de dues hores i mitja amb descans, també s'ajudarà d'un vestuari elegant en què les plomes i el black & white prometen ser els protagonistes.

Amb la intepretació d' El llac dels cignes , el Ballet de Moscou celebra els vint anys de programació estable a Palma. "Pràcticament, sempre omplim l'Auditòrium i això significa que hem creat una afició al ballet", deia ahir Timur Fayziev. I les dades l'avalen. Des de 1994 que la companyia russa representa tres pics l'any tres de les seves millors produccions a Mallorca. "Hi hem creat un públic fidel que no es cansa de veure els grans clàssics", afegia el director. I és que -al contrari del que es pot pensar el lector i sempre respectant la coreografia original- El llac dels cignes , el Trencanous i La Bella dorment són ballets que "estan en constant evolució" i "mai no són iguals". Anit però, el ballet no anirà acompanyat de música en directe. "Tocar amb una orquestra implicaria sumar-hi setanta músics i el transport ho encariria molt", es lamentava el productor Rafel Oliver. La pròxima destinació és el Líban.

stats