RUTES GUIADES
Cultura 07/06/2013

El cementeri de Palma, més enllà de la por

Carlos Garrido hi organitza el 14 i 15 de juny les visites guiades i nocturnes

Ander Zurimendi
2 min

Palma.El cementeri de Palma, més enllà de l'estigma de la por. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat l'activista cultural Carlos Garrido amb l'organització de les visites a Son Tril·lo (14 i 15 de juny) dins l'espectacle Àngels i ombres .

Serà una passejada sui generis: nocturna i literària. Nocturna, perquè els espectadors encetaran la ruta pel cementeri a les fosques. Es duen a terme a les 22 i a les 24 hores, amb cap més llum que la preparada per l'il·luminador Dominique Huge i Miquel Marquès. "Serà clau, perquè a la nit tot canvia depenent de com s'il·lumini, destacant una tomba o una estàtua", diu Garrido.

I literària, perquè entre les moltes aturades que inclou el recorregut es troben les interpretacions de l'actor Xim Vidal, com ara la lectura dramatitzada de fragments de La divina comèdia de Dant i el seu descens als inferns. I també dels poetes i literats que dormen al cementeri de Palma, com ara Bartomeu Rosselló-Pòrcel, qui precisament hi fou enterrat ara fa 75 anys.

Estimar el cementeri

La ruta guiada és, segons Garrido, un caminar per la història. "El cementeri és com un museu a l'aire lliure, d'art, d'història, d'emocions...", conta el polifacètic periodista i músic. Tanmateix, la gent no estima els cementeris. Garrido ho lamenta i assumeix l'errada, fins i tot en pròpia persona: "Hem estat menyspreant el patrimoni emocional dels cementeris durant anys, perquè només hi percebem la mort i la por". Però sosté Garrido que "estimar els cementeris t'aporta connotacions, emocions...".

I potser certa por o almanco inquietud, quan la visita davalla les escales a l'infern i s'endinsa en les catacumbes, probablement el clímax de l'hora i vint minuts que dura la ruta. L'actriu Laura Dalmau és la muda conductora del passeig pel soterrani, que just estarà il·luminat per unes espelmes al trespol i la llanterna que duu l'actriu. "Les catacumbes es feren arran de l'epidèmia del grip de l'any 1918", explica Garrido. I encara són l'indret més desconegut pels palmesans.

A més a més, pels passadissos se sentirà la música de fons creada per Toni Brotons, que culminarà amb l'actuació de la jove cantautora Mariona Forteza. Una ruta variada, com també ho és Son Tril·lo. Igualment, s'hi pot veure l'indret on els feixistes afusellaven els republicans l'any 36 (fora del cementeri, darrere de tot), i la tomba de l'únic capellà assassinat durant la Guerra Civil. També destaca el monument als 97 obrers finats en l'explosió del polvorí de Sant Ferran l'any 1985.

Garrido, de fet, ha realitzat diversos estudis sobre el cementeri de Palma, per la qual cosa organitza aquesta ruta, que ara arribi a la tercera edició. S'encetarà els propers 14 i 15 de juny, tot i que probablement s'allargarà al cap de setmana següent (21 i 22), ja que falta poc per acabar-ne les entrades (cal reservar-les a carlosgarridoescenic@gmail.com ).

stats