Cultura 25/04/2022

Carme Ruscalleda i Raül Balam inauguraran el Cooking Films 2022 de Menorca

La setena edició es farà del 2 al 5 de juny a diferents espais i restaurants de l'illa

ARA Balears
2 min
Raül Balam i Carme Ruscalleda, en una imatge de 'Camí lliure'.

PalmaCinema, menjar i beure es donen la mà al cicle Cooking Films, una iniciativa del Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME). Enguany se'n farà del 2 al 5 de juny a Menorca la setena edició, amb "les arrels gastronòmiques, el patrimoni alimentari i la figura dels cuiners com a eixos de la programació de curts i llargmetratges", apunten des del FICME. La projecció del documental Camí lliure, que explora l'univers gastronòmic dels xefs Raül Balam i Carme Ruscalleda, inaugurarà la mostra amb la presència dels dos protagonistes, que després faran un col·loqui amb els assistens. Les entrades es poden adquirir a partir d’avui, 25 d’abril, al web del festival.

Aquesta edició arrencarà, però, el 2 de juny al matí, al jaciment prehistòric de Torralba d'en Salort. Aquest escenari acollirà per primera vegada una projecció de cinema, maridada amb un tast de vins a càrrec del restaurador Joan Canals, d’Ulisses Menorca. Es podrà veure Basajaun, documental sobre com la revolució vitivinícola espanyola rescata l'origen d'una cultura mil·lenària, reconegut amb el premi del públic al Festival de Málaga. L’endemà, al Cinema Ocimax de Maó, es projectarà La receta del equilibrio, documental d’Óscar Bernàcer que retrata un geni dels fogons, Ricard Camarena, i que guia l'espectador en un viatge per l'horta de València. 

A més, també hi haurà quatre sessions nocturnes en reconeguts restaurants de l'illa: "Obriran les portes al certamen amb sopars únics, acompanyats de projeccions de títols vinculats a la gastronomia. El producte local menorquí serà el protagonista absolut del seu menú i les degustacions del certamen", expliquen des de l'organització.

En quins restaurants es faran les projeccions?  

Restaurant Mon. És un dels establiments més singulars de Ciutadella. El xef Felip Llufriu recupera la memòria del receptari insular a partir de les influències de la cuina àrab, francesa i britànica. El film que s'hi projectarà és El brindis, dirigida per Laurent Tirard.  

Restaurant Es Tast de na Sílvia. La xef cerca cada dia la millor proposta gastronòmica amb el que ofereix el camp i la mar de Menorca per elaborar els plats del seu restaurant de Ciutadella. S'hi veurà la producció danesa Un bocado exquisito, de Christoffer Boe.  

Restaurant La cocina de Cristine. Situat a Maó, l'espai gastronòmic de l’hotel Cristine Bedfor té una oferta culinària arrelada a la terra de la mà del grup Ses Forquilles. Delicioso, el drama culinari d’Eric Besnard ambientat en la Revolució Francesa, és la pel·lícula que s'hi veurà.  

Restaurant Biniarroca. És a Sant Lluís on el xef Jordi Prieto desplega la seva cuina d’autor en un entorn privilegiat. S'hi veurà l’última pel·lícula de Benito Zambrano, Pan de limón con semillas de amapola, que posarà el punt final al Cooking Films 2022 diumenge 5 de juny.

stats