Estrena teatral
Cultura 11/10/2022

L’espectacle sobre el canvi climàtic que et vol fer plorar

El Teatre Lliure acull 'Sun & Sea', una òpera performàtica amb 30 tones de sorra per parlar del canvi climàtic

2 min
Una escena de 'Sun & Sea'

BarcelonaLa platja pot ser un espai idíl·lic de diversió i de calma, però també un escenari de terror amb un desert potencial o una gran inundació. La dualitat que genera aquest indret va portar les lituanes Vaiva Grainyte, Rugile Barzdziukaite i Lina Lapelyte a construir un gran artefacte escènic per parlar del canvi climàtic. Sun & Sea és una platja artificial on els intèrprets descansen, juguen i prenen el sol mentre el públic se'ls mira des de les alçades. L'obra va estrenar-se el 2019 a la Biennal de Venècia, d'on va endur-se el Lleó d'Or a la millor participació nacional, i ara arriba al Teatre Lliure, on es podrà veure fins al 23 d'octubre. "És un dels esdeveniments culturals de l'any. Només es podrà veure a Barcelona. Poder-lo portar aquí mostra quin tipus de teatre tenim a la nostra ciutat i al nostre país", afirma el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel.

La Sala Fabià Puigserver de Montjuïc s'omplirà amb 30 tones de sorra sílice que simularan la platja de la performance. Els espectadors entraran en grups i es podran moure per l'espai, per veure l'escena des de diferents angles. "L'obra dura una hora, més o menys, però el públic es pot quedar més estona, si vol", explica Barzdziukaite, que s'ha encarregat de la direcció escènica. Les funcions començaran a les sis de la tarda i aniran entrant grups fins a les nou de la nit. "Els intèrprets són com petits insectes que els espectadors observen des de dalt, tot i que també hi haurà la possibilitat de veure la peça des de la mateixa platja", diu Barzdziukaite.

Fins a tres hores de cua per veure-ho

Sun & Sea està pensada com una òpera performàtica en què la música serveix per destapar una sèrie de preocupacions sobre el canvi climàtic. "És un tema delicat, i ens feia respecte abordar-lo. No volíem fer un espectacle didàctic ni repetir el que diuen els mitjans", assenyala Lapelyte. Quan van inaugurar-lo a la Biennal de Venècia, creien que "vindrien dues o tres persones cada hora" i es van trobar amb una resposta totalment inesperada: el públic va arribar a fer fins a tres hores de cua per poder-lo veure. "Sovint l’art és conceptual però no emocional. La nostra peça, en canvi, va generar moltes emocions", diu Barzdziukaite, i Lapelyte afegeix: "El públic de Venècia deia que havíem fet plorar el món de l'art".

26 intèrprets i cantants participen a Sun & Sea, que comptarà amb la participació d'alguns actors locals. "Idealment faríem la peça tota amb artistes locals per no haver d'agafar avions, però no era factible", diu Barzdziukaite. L'espectacle, subratllen les creadores, "està ple de contradiccions" però elles l'han construït "intentant ser el màxim de sostenibles". Per això obtenen la sorra de cada lloc on van –en aquest cas serà de Tarragona– i procuren connectar les gires per reduir trajectes. La sorra quedarà emmagatzemada i el Lliure la reutilitzarà per a futurs espectacles. "No tenim respostes, sinó que presentem una pregunta i la sensació que tots pertanyem en aquest cicle de consumisme i d'esgotar recursos –apunta Lapelyte–. No és un espectacle activista, sinó una obra que intenta activar el públic perquè cadascú s'endugui alguna cosa de l'obra".

stats